Dupa ce a salvat Bear Stearns, in martie, si acum o saptamana a aruncat colacul de salvare spre Fannie Mae si Freddie Mac, Trezoreria SUA si FED si-au dat mainile pentru salvarea Lehman Brothers si, pe urma, pentru punerea ei in vanzare, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Presiunea timpului e uriasa: cea mai mica dintre bancile de investitii de pe Wall Street si-a vazut actiunile cazand cu 40% ieri seara, dupa ce planul de redresare a fost considerat o aberatie financiara. Media americana scrie ca, pentru preluarea Lehman, cele mai mari sanse le are Bank of Amerika, care s-a ferit deocamdata sa faca comentarii publice.

Pe lista scurta privind preluarea Lehman s-a aflat pentru cateva ore si Goldman Sachs, dar acestia au dezmintit, tot ieri, ca ar fi interesati de afacere.

O chestiune importanta in cazul Lehman Brothers sunt garantiile pe care autoritatile publice ar putea sa le acorde unui potential cumparator. In luna martie a acestui an, cand Trezoreria americana si Rezerva federala au orchestrat preluarea unei alte mari banci americane de investitii, Bear Stearns, de catre JP Morgan, banca centrala a SUA a acceptat sa finanteze operatiunea cu 30 miliarde de dolari.

Candidatii la preluarea Lehman Brothers ar dori sa beneficieze si ei de un astfel de cadou din partea autoritatilor publice, insa, potrivit Wall Street Journal, care citeaza surse din apropierea acestui dosar, de data aceasta autoritatile nu sunt dispuse la un gest similar.

Aceasta cu atat mai mult cu cat, in urma cu o saptamana, Trezoreria s-a angajat sa verse pana la 200 miliarde de dolari pentru a garanta functionarea, in continuare, sub tutela statului, a organismelor de refinantare ipotecara Fannie Mae si Freddie Mac.

Comenteaza pe Dan Popa's weblog.