Presedintele Raiffeisen Bank, Steven Van Groningen, a declarat pentru HotNews.ro ca este firesc, in contextul actual, sa existe o tendinta a bancilor de a nu mai "cheltui" resurse, in conditiile unei incertitudini generale in ce priveste refinantarea si riscul de credit.

Van Groningen a raspuns, astfel, la intrebarea reporterului HotNews.ro care a semnalat o problema declarata de managerii de companii.

Rep: "Mai multi manageri au spus ca bancile sunt mai reticente la acordarea de credite, este real acest lucru si in cazul dv.?"

Steven Van Groningen: "Acelasi lucru este peste tot.

Daca numarul de incertitudini creste, atunci e clar; ce poti sa faci, incepi sa economisesti, sa nu mai cheltuiesti bani. Spre exemplu, daca e vorba de o familie, aceasta ia decizia de a nu mai cumpara o masina noua, sau a nu mai pleca intr-o vacanta scumpa in strainatate, mai bine merge la mare - si asta e un curent care se vede peste tot.

In sistemul bancar se intampla acelasi lucru, daca nu stim la ce cost avem acces la refinantare, daca nu stim ce se intampla in strainatate, daca nu stim cu cat creste riscul de credit, este normal ca bancile sunt mai reticente acum cu creditarea, cu a cheltui resursele, este un trend si care speram ca nu va dura prea mult.

Dar, v-am spus, mi se pare logic sa echilibram in sistemul bancar cresterea de credite cu cresterea de depozite. Nu putem sa continuam sa ne bazam pe finantarea din strainatate pentru a cheltui mai mult decat economisim".