Luna ianuarie aduce un inceput de an cu multe negative pentru Marea Britanie. Somajul se apropie de 2 milioane. Lantul de magazin Woolworths si-a inchis cele 813 pravalii din tot regatul, dupa 99 de ani de activitate, lasand in urma aproximativ 30.000 de someri. Pensionarii primesc subventii de la stat pentru caldura care costa tot mai mult. Lira nu a mai cumparat atat de putini dolari din 1985. Marea Britanie a declarat ziua de vineri ca fiind prima zi oficiala a recesiunii.

Va prezentam un rezumat al deciziilor-cheie pe care guvernul Marii Britanii si piata financiara le-au luat de la inceputul primelor semne care anuntau criza economica, pana in momentul oficializarii recesiunii.

  • 2008

17 februarie

Guvernul britanic nationalizeaza banca Northern Rock, dupa cinci luni in care s-a cautat un cumparator privat. Banca Angliei (Bank of England – BoE) a intervenit in septembrie 2007, dupa ce criza creditelor a afectat capacitatea bancii de a atrage capital din pietele financiare. Northern Rock era pe locul cinci in acordarea creditelor ipotecare.

22 aprilie

BoE vine cu Programul pentru Lichiditati (Special Liquidity Scheme), care ofera bancilor, in schimbul ipotecilor riscante, un minimum de 50 de miliarde de lire sterline datorie la stat. Desi data limita a derularii programului a fost decisa inital pe 20 octombrie 2008, ea s-a prelungit, chiar in ziua lansarii programului, pana la 30 ianuarie 2009.

17 septembrie

Banca Lloyds TSB decide sa salveze HBOS, banca rivala si prima ca numar in acordarea de credite ipotecare, investind capital in schimbul actiunilor.

29 septembrie

Inca o banca ia calea nationalizarii - Bradford & Bingley – dupa incercarile nereusite de a-si vinde creditele ipotecare. Trezoreria britanica preia portofoliul de ipoteci B&B, in valoare de 50 de miliarde de lire, si anunta vanzarea depozitelor si a filialelor catre banca spaniola Santander.

3 octombrie

Autoritatea Servicilor Financiare (FSA) anunta ca va asigura conturile de economii pana la 50.000 de lire pentru fiecare client al unei banci. In consecinta, cei care aveau economii peste aceasta suma isi muta restul banilor in alte banci, pentru a-i asigura.

13 octombrie

37 de miliarde de lire din banii publici sunt folositi pentru a salva de la faliment trei banci importante: Royal Bank of Scotland (RBS), Lloyds TSB si HBOS. Guvernul devine proprietar de echitati la toate trei. Gordon Brown declara ca nu-i va critica pe bancherii care si-au pus nu doar institutia, ci si intreaga economie in primejdie. In aproape toate mediatizarile pe tema crizei economice pe care le-a avut, premierul britanic s-a asigurat ca lumea stie de unde a pornit criza creditelor, mai exact din SUA.

30 octombrie

Purtatorul de cuvant al Liberal-Democratilor, Vince Cable, a atacat pozitia „absolut patetica” a guvernului fata de politica bancilor vis-a-vis de imprumuturi. „Ideea pactului cu creditorii presupunea existenta unui quid pro quo dur. Este evident ca acum bancile au primit banii, dar nu vedem finalizarea”, a declarat acesta.

6 noiembrie

Banca Angliei reduce rata dobanzilor la 3%, cel mai mic nivel atins de BoE in jumatate de secol.

24 noiembrie

Guvernul britanic anunta injectarea a 20 de miliarde de lire in economie pana in 2010, reducerea taxelor, plus 3 miliarde de lire capital care va fi investit in institutii publice, de exemplu in scoli si sali de sport. Acest pachet stimulativ este estimat la 1% din PIB-ul Marii Britanii, iar unul dintre scopurile sale este crearea locurilor de munca, tot mai putine de la o luna la alta.

28 noiembrie 2008

RBS isi vinde 58% din actiuni guvernului, pentru 15 miliarde de lire, dupa ce oferta a fost respinsa de actionarii bancii.

  • 2009

8 ianuarie

Banca Angliei inregisteaza cea mai mica rata a dobanzii din 1694, anul infiintarii ei: 1,5%. Se asteapta dobanda 0 in 2009.

13 ianuarie

Surse apropiate companiei sustin ca Barclays va concedia 2.100 de angajati - 7% din intregul sau personal - toti din ramura de investitii. Purtatorul de cuvant al companiei a refuzat sa confirme sau sa nege vreun numar, insa a recunoscut ca Barclays va renunta la personal la nivel mondial „pentru a face fata climatului economic actual”.

16 ianuarie 2009

Actunile bancii Barclays scad cu 25%, creand panica. Barclays este obligata sa inainteze o declaratie oficiala bursei, prin care neaga faptul ca ar intampina probleme si afirma ca asteapta sa inregistreza profituri de peste 5,3 miliarde de lire, profitul anticipat de piata. Scaderea valorii actiunilor survenea in aceeasi zi in care FSA a decis sa permita bancilor din nou sa vanda actiuni. Se asteapta ca atat Barclays, cat si HSBC, care nu au avut nevoie de ajutorul statului britanic pana in prezent, sa bata la usa Trezoreriei si/sau actionarilor pentru fonduri.

19 ianuarie 2009 sau momentul 666

Guvernul Marii Britanii lanseaza o a doua misiune de salvare a bancilor, in contextul careia BoE va dezvolta un program de cumparare a bunurilor din sistemul privat, pentru care se alocasera initial 50 de miliarde de lire.

Royal Bank of Scotland anunta cea mai mare depreciere din istoria Marii Britanii: valoarea unei actiuni scade la 11,6 pence, pierzand 66,6% din valoare si atingand cea mai mica valoare din ultimele doua decenii. RBS declara o posibila pierdere de 28 de miliarde de lire pentru acest an, dupa neinspirata preluare a rivalei sale, ABN Amro. Gordon Brown, Primul Ministru britanic, acuza conducerea de asumarea de „riscuri iresponsabile”.

Actionarii privati risca sa devina o specie pe cale de disparitie. Milioane de actiuni bancare vor fi vandute statului in viitorul apropiat. Presedintele Lloyds Banking Group, Sir Victor Blank, afirma ca guvernul britanic nu va cumpara mai mult de 50% din actiunile bancii.

Presedintele Fundatiei Muncii, Will Hutton, un aliat vechi al premierului britanic, declara ca viitoarele deficite bugetare uriase, la care se adauga noile datorii ale platitorilor de taxe si impozite, fac Marea Britanie sa fie vazuta ca „Islanda de pe Tamisa”.

23 ianuarie, vineri: „the R word”

Marea Britanie anunta intrarea in recesiune, pentru prima data din 1991. PIB-ul ultimului trimestru al anului 2008 indica o scadere cu 1,5 procente, cu 0,6% mai mare decat trimestrul al treilea. Este cea mai mare pierdere a PIB-ului britanic inregistrata din 1980. Raportul Biroului National de Statistici indica sectorul manufacturier ca fiind veriga cea mai slaba.