Troubled Asset Relief Program (TARP) II este numele celui de-al doilea plan de salvare a bancilor americabe, plan care va fi prezentat luni la ora 19, ora Romaniei.

Potrivit unor surse citate de Reuters care ar fi vazut structura acestui dosar, planul include nationalizarea unor banci in dificultate, garantarea creditelor in cazul altora si masuri de sprijin a familiilor aflate in imposibilitatea de a-si mai achita ratele.

Secretarul Trazoreriei, Timothy Geithner, va explica intr-o alocutiune prezentata in direct pe mai multe retele tv americane, modul in care administratia democrata intelege sa aloce ceea ce a ramas din TARP I - planul conceput de fostul secretar republican Henry Paulson.

Potrivit acelorasi surse, administratia Obama intentioneaza sa aloce pana la 100 de miliarde de dolari bancilor care au acordat credite ipotecare neperformante, venind astfel in ajutorul celor care nu isi mai pot achita datoriile la banci. In acest mecanism, un rol important ar urma sa revina celor doua agentii Fannie Mae si Freddie Mac .

Alti 200 de miliarde de dolari urmeaza sa fie utilizati pentru degajarea “toxinelor” din zona creditelor auto si a cardurilor de credit, potrivit Reuters.

Cu alti 500 de miliarde de dolari, Trezoreria SUA ar putea cumpara active toxice bancare, la un pret fixat de FED, mai mic decat cel inscris in documentele contabile ale bancilor.

Pentru comparatie, PIBul Romaniei (suma valorii de piata a tuturor marfurilor si serviciilor destinate consumului final, produse in toate ramurile economiei in interiorul unui stat in decurs de un an) este undeva la 180 miliarde de dolari.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.