Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara ca un acord de protectie cu UE/FMI ar putea fi greu de evitat, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Acordul ar putea contribui la temperarea agitatiei jucatorilor de pe piata si evita o posibila criza financiara generata de dependenta ridicata a Romaniei de numerarul din strainatate.

"Asa ceva ar putea fi evitat daca am sti, de exemplu, ca starea sectorului companiilor sau situatia economiei si din Uniunea Europeana (UE) nu se va inrautati", a declarat Pogea, in cadrul unui interviu acordat Reuters, intrebat daca un acord cu Fondul Monetar International (FMI)/UE ar putea fi evitat.

"Dar, fiindca exista prea multe incertitudini, un gram de precautie valoreaza cat un kilogram de reparatii. Nimic nu este prea scump pentru stabilitatea financiara a tarii. Luam in considerare cel putin doua optiuni", a spus ministrul roman de finante.

Intrebat daca Romania ar trebui sa obtina finantare externa chiar daca s-ar putea sa nu aiba nevoie de ea, Pogea a raspuns afirmativ, fara sa detalieze.

Multi economisti cred ca Romania este urmatoarea la rand sa ceara ajutor de la UE/FMI, in cadrul unor tranzactii asemanatoare cu cele incheiate anul trecut de Ungaria si Letonia, in contextul in care face eforturi sa contrabalanseze deficitul de cont curent.

Guvernul si banca centrala au discutat in ultimele zile despre cuantumul posibil al unui acord, dupa ce Pogea declarase la inceputul lunii ca Romania are nevoie de 6-10 miliarde euro in finantare externa.