Casa Alba vrea sa beneficieze de drepturi fara precedent in ceea ce priveste lichidarea marilor asiguratori, a societatilor de investitii si a fondurilor speculative, in conditiile in care, in prezent, poate sa dispuna doar lichidari in domeniul sistemului bancar.

Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, si presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, au pledat marti pentru crearea unei autoritati de reglementare care sa aiba dreptul de a lichida societatile financiare non-bancare, anunta AFP.

"Trebuie sa cream o noua autoritate dotata cu puterea de lichidare, astfel incat guvernul sa poate dispuna de instrumentele de care are nevoie pentru a apara institutii de talia si de complexitatea AIG", a declarat Geithner, in fata Comisiei pentru servicii financiare a Camerei Reprezentantilor.

"AIG a pus in lumina nevoia urgenta de noi proceduri de lichidare pentru societatile financiare non-bancare importante, al caror faliment ar pune in pericol ansamblul sistemului", a declarat si Bernanke, in cadrul audierilor consacrate salvarii gigantului asigurarilor AIG si scandalului bonusurilor de 165 milioane dolari.