In Romania putina lume stie de schemele Ponzi, dar multi au auzit de Caritas. Este acelasi lucru, o schema piramidala, potrivit Solvabil.ro. Schema Ponzi are la baza cateva elemente fara de care nu ar putea functiona si creste:

1. Auto-iluzionarea

Credinta (neintemeiata) a oamenilor ca banii lor sunt investiti intr-o afacere care produce profituri record.

De fapt, clientii sunt platiti – daca sunt platiti! - din banii altor creduli, ceea ce atrage alti si alti naivi ai caror bani vor fi folositi pentru cei dinaintea lor s.a.m.d. pana cand schema se prabuseste din cauza datoriilor acumulate sau a retragerii unora din “investitori”.

Nu exista nici o investitie in nici un instrument-minune cu denumire complicata care sa fie de zeci de ori mai eficienta ca investitiile traditionale.

Nu exista nicio descoperire care produce saci de bani peste noapte. Nu exista niciun joc de intrajutorare care sa nasca venituri colosale. Nu exista bani fara munca!

2. Reinvestirea

Profitul obtinut de primii “investitori” intr-o schema piramidala ii face “investitori” sa revina si sa isi reinvesteasca banii obtinuti dupa prima “runda”.

3. Zvonurile

Vestea castigurilor record zboara si aduce noi si noi “investitori” ai caror bani sunt folositi pentru a-i plati pe cei dinaintea lor.

4. Comoditatea

Schemele Ponzi se bazeaza inainte de toate pe ignoranta si lipsa de documentare de orice fel a oamenilor care inca mai cred in investitii minune.

Oricand ti se face o oferta de investitie, investigheaza! Nu te lasa buimacit de denumiri necunoscute, cuvinte grele si concepte complicate pe care nu le-ai putea repeta. Nu investi in ce nu intelegi. Nu crede ca intelegi pana nu poti explica si controla intreg procesul care iti aduce banii.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Solvabil.ro