KFW, Caisse des Depots et Consignations si Bank Nederlandse Gemeenten sunt cele mai sigure banci din lume, potrivit clasamentului realizat de Global Finance Magazin, pe baza ratingurilor acordate Standard and Poor`s, Fitch si Moody`s, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

In luna martie, doar 4 banci detineau ratingul maxim (AAA) din partea tuturor celor trei agentii de rating, aceste banci fiind:

  1. KFW - este detinuta de catre Guvernul german, fiind o banca infiintata dupa al doilea razboi mondial prin intermediul Planului Marshall. In 15 septembrie 2008, a transferat 300 milioane euro in conturile Lehman Brothers, chiar in ziua in care aceasta a dat faliment. Datorita acestei intamplari, media germana a denumit KFW 'Germany`s dumbest bank'.
  2. Caisse des Depots et Consignations - creata in 1816 si aflata sub controlul Parlamentului Francez, este un fel de CEC mai evoluat.
  3. Bank Nederlandse Gemeenten - a patra banca din Olanda dupa valoarea activelor, este detinuta in proportie de 50% de statul olandez, restul actiunilor aflandu-se in posesia municipalitatilor locale.
  4. Landwirtschaftliche Rentenbank - banca germana axata pe finantarea agriculturii si a industriei alimentare.

Privind clasamentul, vedem ca singurele banci care au rating maxim sunt institutii de credit de o marime cel mult medie, prima banca importanta (BNP) fiind situata abia pe locul 8, insa aceasta nu are rating maxim. Cea mai sigura banca din SUA este Wells Fargo, aflata pe locul 21, iar din Elvetia - UBS (44).

Cele mai multe dintre bancile aflate in TOP 50 provin din Germania si Franta (cate 6) urmate de Spania (?!) cu 5.

Citeste restul articolului pe Khris, un 'blog cu atitudine'.