SUA nu sunt un partener de nadejde pentru Elvetia, a declarat sambata Ueli Maurer, ministru al apararii din aceasta tara, vorbind despre decizia justitiei americane referitoare la clientii din SUA ai bancii UBS, banuiti ca ar fi fraudat Fiscul. Intr-un interviu acordat jurnalului germanofon Sonntag, Ueli Maurer a punctat ca tara sa nu va face concesii si nu va renunta la principiile privind demnitatea, relateaza Dan Popa pe blogul sau.

La inceputul anului, banca elvetiana UBS, cel mai mare administrator de averi din lume, a fost acuzata intr-un raport al Senatului american ca ii ajuta pe miliardari sa isi ascunda averile de fisc si sa nu plateasca impozite. Justiţia americana a cerut UBS sa-i dezvaluie identitatea a 52.000 de clienti despre care se crede ca ascund miliarde de dolari in conturi bancare secrete.

Mai multe tari care practica secretul bancar, intre care si Elvetia, Austria si Liechtenstein, au anuntat in luna martie ca sunt dispuse sa manifeste transparenta sub presiunea G20.

Ueli Maurer, fostul presedinte UDC, partid extremist si eurosceptic

Ueli Maurer a fost presedinte al Uniunii Democratice de Centru (UDC), aripa extremista siu eurosceptica a dreptei populiste elvetiene. La inceputul lui decembrie 2008, el declara, printre altele, ca "Ne asumam un mare risc acordand dreptul de libera circulatie a persoanelor pentru Romania si Bulgaria in actuala situatie economica".