Va readuc aminte ca Romania a fost downgradata anul trecut la rating-ul junk din cauza deficitului bugetar.

Doi ani electorali consecutivi se dovedesc dezastruosi pentru finantele publice ale Romaniei. Cat timp mai pot continua pomenile din bani publici si finantarea inflationista a deficitului bugetar?

Este foarte simplu sa castigi alegerile cu bani publici:

  • dai garantii la banci sa crediteze subprime, fara risc;
  • cresti salarii si pensii, le platesti din bani imprumutati si lasi dobanzile pentru viitor;
  • arunci cu pomeni si amnistii fiscale.

Anul electoral 2008 a fost o orgie a cheltuirii banului public. Anul 2009 este tot un an electoral, in care s-au tiparit bani pentru acoperirea deficitului de anul trecut si doar dintr-o conjunctura economica extraordinar de rara s-a evitat o crestere a inflatiei.

Aparatul public este un organism care incearca sa supravietuiasca prin orice mijloace. Ministerul Finantelor absoarbe toti banii din piata, iar bancile romanesti devin doar un departament de trezorerie cu o retea inutila de agentii in tara. Cand toti banii pot fi imprumutati fara risc catre Stat, de ce s-ar mai acorda credite sectorului privat?

Se pare ca este imposibil sa cerem responsabilitate, iar cheltuielile publice vor creste indiferent de ce se intampla cu economia. Este oare necesar sa taiem toate alternativele, sa sugrumam sectorul privat pana cand ajustarea sectorului public va fi singura cale posibila?

Cred ca se va prefera intrarea tarii in incetare de plati decat sa ajustam sectorul public.

Din pacate, unii guvernanti inca mai traiesc in perioada cand toti banii din economie erau ai statului. Ce conteaza ce taxe introducem, tot la noi ajung? Din pacate, situatia s-a schimbat. Prea putini politicieni dovedesc ca stiu cum se conduce o economie moderna.

Poate ar trebui ca alegatorii sa dea o lectie si sa rupa legatura dintre foarte scumpele pomeni electorale si rezultatele votului.

Lectura suplimentara - Veniturile bugetare sunt cu 4 mld. euro sub estimari

Citeste si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.