Trendul descendent al cotelor de impozitare pe venitul persoanelor fizice inregistrat la nivel global in ultimii sapte ani s-ar putea apropia de final din cauza deficitelor bugetare ridicate din mai multe tari, arata un studiu al KPMG International, realizat in 86 de tari, inclusiv Romania. Nevoia urgenta de crestere a veniturilor la bugetul statului determina guvernele sa intreprinda actiuni menite sa mareasca incasarile prin intermediul impozitelor indirecte, precum si prin cresterea bazei de impozitare aferente impozitului pe profit.

Conform datelor publicate de KPMG, tendinta de diminuare pe termen lung a cotelor de impozit pe profit aplicat in Europa si America Latina a stagnat in cursul anul 2009.

"Aceasta situatie poate reprezenta doar o pauza inainte ca presiunea competitiva sa determine din nou scaderea cotelor de impozitare a profitului. Totusi, exista cateva semne clare ca orice alte reduceri viitoare ale acestora vor fi compensate prin restrictii pe scara larga asupra deductibilitatii cheltuielilor si printr-o aplicare mai restrictiva a legislatiei", se arata in studiul Corporate and Indirect Tax Rate Survey din 2009.

Datele prezentate arata ca in America Latina, cota medie de impozitare a profitului a ramas neschimbata anul acesta, la valoarea de 26,9%, inregistrandu-se o stagnare a trendului descendent pentru prima data din anul 2004.

De asemenea, in Europa, cotele medii de impozitare au ramas la 23,2%, fiind pentru prima data in ultimii 13 ani cand nivelul acestora nu se reduce de la un an la altul.

Doar in regiunea Asia-Pacific, cota medie de impozitare a inregistrat o scadere similara cu cea inregistrata in anii precedenti, diminuandu-se de la 28,4% in 2008 la 27,5% in 2009.

Prin masurile adoptate de-a lungul anilor, multe tari au utilizat sistemul de impozitare a profitului ca un mecanism de atragere a investitiilor straine. Cu toate acestea, nevoia urgenta de a acoperi deficitele bugetare generate de situatia economica actuala, pare sa fi fortat statele la o schimbare a acestei politici.

Astfel ca, pe parcursul anului curent, majoritatea statelor au actionat in vederea largirii bazei de impozitare, prin introducerea de masuri precum restrictionarea situatiilor in care societatile se pot folosi de pierderile inregistrate pentru a-si reduce profiturile taxabile, o abordare mai agresiva pentru aplicarea regulilor privind preturile de transfer, reducerea deductibilitatii cheltuielilor cu dobanzile, se mai arata in studiu.

Analizand impozitele indirecte, in special Taxa pe Valoare Adaugata (TVA), cotele de impozitare aplicabile la nivelul Europei, au crescut de la 19,5% la 19,8%, iar in America Latina, de la 15,9% la 16,2%.

In ceea ce priveste tarile din regiunea Asia-Pacific, acestea au cunoscut o scadere marginala de la 10,9% la 10,8%.

“Este posibil ca, in timp, sa se observe o reducere a cotelor de impozitare. Cu toate acestea, este foarte probabil ca diminuarea sa fie anulata prin alte masuri adoptate de state, astfel incat, in final, aceasta reducere sa nu aduca beneficii evidente companiilor”, a declarat Niculae Done, partner in cadrul KPMG Romania. Astfel, cotele efective de impozitare ar putea creste datorita largirii bazei de impozitare.

Studiul Corporate and Indirect Tax Rates Survey a fost realizat de KPMG International in fiecare an, incepand din 1993. In prezent acopera 116 tari, inclusiv cele 30 de tari membre OECD si cele 27 de tari membre ale UE. Studiul realizat in acest an compara cotele de impozit pe profit in vigoare la data de 1 ianuarie 2009 cu echivalentul acestora din fiecare an incepand cu 2000.

KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. KPMG isi desfasoara activitatea in 140 de tari si are 135.000 de angajati in intreaga lume.