Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Productivitatea si salariile

de Cristian Orgonas     Khris.ro
Vineri, 13 noiembrie 2009, 9:00 Economie | Finanţe & Bănci

Una dintre problemele cu care se confrunta economia Romaniei inainte de criza, a fost aceea ca salariile cresteau mai repede decat productivitatea muncii, astfel ca forta de munca devenea tot mai scumpa in raport cu valoarea adaugata pe care o genera.

In ultimele patru luni insa, cresterea de productivitate in industrie a devansat cu mult cresterea salariilor, astfel ca doar in septembrie, productivitatea a fost cu 17.8% mai mare decat in septembrie 2008, in timp ce salariul mediu brut nu a crescut decat cu 8.2%.

In mod normal, aceasta veste ar trebui sa fie una foarte buna, pentru ca un ritm de crestere al productivitatii mai mare decat cel al salariilor imbunatateste competitivitatea companiilor, insa daca intram in detalii, observam ca lucrurile nu mai sunt atat de roz.

Cum s-a obtinut aceasta crestere de productivitate? Din nefericire, nu ca urmare a cresterii productiei cu acelasi numar de angajati, ci ca urmare a concedierilor masive care au avut loc in ultimul an.

In septembrie 2009, numarul salariatilor din industrie a fost de 1322.7 mii, cu 227.000 mai putini decat in septembrie 2008, ceea ce inseamna ca forta de munca s-a redus cu 14.7%, in timp ce productia industriala a scazut cu doar 4%.

In aceste conditii, nu trebuie sa ne mire cresterea spectaculoasa a productivitii muncii, crestere care va deveni si mai mare pe masura ce industria isi va reveni in lunile urmatoare.

Partea buna a lucrurilor este ca pe termen mediu, aceasta crestere de productivitate va genera locuri de munca, pentru ca angajatii au si ei o limita in ceea e priveste volumul de munca pe care il depun.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.Citeste mai multe despre   
[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

611 vizualizari

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri