Romanian Education Trust (RET) este un ONG al carui director si secretar al companiei este Bogdan Patriniche, bancher in City-ul londonez. Organizatia non-guvernamentala exista pentru a ajuta studentii romani care studiaza in programe post-universitare, numai tip MBA, cu cheltuielile de subzistenta. Exista o conditie: masteranzii trebuie sa fie admisi la unul dintre primele zece programe de MBA din Europa, clasamentul considerat fiind cel publicat de cotidianul Financial Times.

Ce ofera mai exact bursa Romanian Education Trust?

Bogdan Patriniche:RET ofera burse de subzistenta (cheltuieli curente) pentru studentii romani admisi la primele 10 Programe de MBA din Europa conform clasmentului intocmit de publicatia "Financial Times". Clasamentul intocmit de ziar este publicat anual si a devenit un barometru important al Scolilor de Business la nivel global, prezenta in acest clasament reprezentand garantia excelentei in invatamantul post-universitar.

Universitatile care ofera programe MBA isi modifica de la an la an pozitia in clasament, dar, in general, primele zece programe de MBA raman constante. Se pot schimba eventual ultimele trei locuri. In general, sunt trei-patru scoli din Marea Britanie, doua-trei din Spania, una din Franta, una din Italia, una din Elvetia sau din Olanda. RET apreciaza studentii romani admisi la scolile respective si incearca sa le ofere finantare pentru o parte din cheltuielile de subzistenta.

La ce suma se pot astepta masteranzii?

Bogdan Patriniche: Am oferit burse de pana la 8.000 de euro pe an academic. Banii sunt accesibili in transe, legate de ciclul educational. Vrem ca studentul respectiv sa fie inscris la cursuri si sa participe cu succes la examene. Dupa fiecare sesiune de examene, primeste cate o transa.

Ce trebuie un masterand sa faca pentru a apela la bursa organizatiei?

Bogdan Patriniche:Odata ce au fost admisi si au o scrisoare de admitere de la una din scolile respective, cei interesati sunt incurajati sa ne contacteaze pe e-mail - bogdan.patriniche@gmail.com. Ulterior primului schimb de mesaje, sa ne transmita un dosar similar celui deja intocmit pentru admiterea la programul de MBA, de exemplu: CV, copii, diplome obtinute, experienta profesionala etc. In urma evaluarii dosarului initial de catre membrii RET, studentul va fi invitat la un interviu, fata in fata sau prin telefon, in urma caruia se va decide daca persoana este eligibila si se vor evalua nevoile banesti pentru desfasurarea studiilor.

Care sunt criteriile pentru eligibilitate la bursa?

Bogdan Patriniche:Pe langa cele mentionate anterior, se va completa o cerere specifica pentru bursa. Ii incurajam, daca doresc, sa revina in Romania si sa intre in RET ca, la rindul lor, sa ne sprijine cu strangerea de fonduri. Incercam sa construim un cerc virtuos. Intr-un viitor foarte apropiat, sper sa finalizem website-ul fundatie unde se vor putea regasi toate aceste informatii in extenso.

Care este numarul de cereri pe care il aveti de obicei?

Bogdan Patriniche:Organizatia exista din anul 2003. Am avut ani in care am avut trei sau patru bursieri. Dar au fost si ani doar cu o singura bursa oferita.

V-ati gasit in situatia de a avea mai multi bani decat cereri?

Bogdan Patriniche:Pana acum nu, dar suntem pregatiti si pentru situatia aceasta.

Aplicatiile pot fi trimise la bogdan.patriniche@gmail.com, iar pe pagina FT,http://www.ft.com/businesseducation/mba, pot fi vazute cele mai bune MBA-uri europene.