Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

FMI avertizeaza ca va fi nevoie de masuri de austeritate dure in 2010

FMI avertizeaza ca statele cu economii dezvoltate care se confrunta cu deficite bugetare ridicate ar trebui sa inceapa sa isi pregateasca cetatenii pentru masurile de austeritate de care va fi nevoie incepand de anul viitor. John Lipsky, prim-adjunct al directorului FMI, a vorbit de o perspectiva sumbra a ajustarilor fiscale, necesara pentru a ameliora problemele sistemelor finantelor publice. Lipsky a afirmat ca ajustarile necesare vor fi atat de semnificative, incat vor impune restrictii asupra sistemelor de ajutoare de sanatate si sistemelor de pensii, vor determina scaderea cheltuielilor publice si introducerea unor masuri de majorare a veniturilor bugetare din taxe, atat prin modificari ale politicii fiscale, cat si printr-o mai buna colectare a impozitelor.

FMI estimeaza ca printre potentialele masuri aflate la discretia guvernelor se numara consolidarea legislatiei de responsabilitate fiscala si imbunatatirea sistemelor de colectare a taxelor si impozitelor.

Universitatea din Texas sustine ca poate obtine petrol din lignit la un pret de 29 de dolari, barilul

Universitatea din Texas sustine ca a reusit sa transforme la un grad zero de poluare si cu costuri foarte reduse lignitul in petrol. Costul obtinerii unui baril de petrol ar fi sub 30 de dolari, fata de 17.000 de dolari cat se cheltuia pentru acelasi lucru in urma cu cativa ani. Ideea transformarii carbunilor in petrol nu este noua, dar era costisitoare iar procedeul era extrem de poluant. Cu cativa ani in urma, China a inceput constructia unei uzine care transforma, printr-un procedeu chimic extrem de poluant, carbunele in petrol, incercand, astfel, sa profite de rezervele masive de care dispune si pe care le poate importa, pe fondul maximelor istorice atinse in ultimii ani de cotatia barilului de titei. Procedeul, denumit coal-to-liquid (CTL), determina emisii importante de gaze cu efect de sera si a starnit, de-a lungul timpului, proteste ale activistilor pentru protectia mediului. Procedeul americanilor ar elimina acest ultim inconvenient.

Licitatii pentru autostrazi: Costurile tronsoanelor Lugoj-Deva si Orastie-Sibiu sunt estimate la 7 miliarde de lei

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a publicat sase anunturi de intentie pentru atribuirea lucrarilor la tronsoanele de autostrada Lugoj-Deva si Orastie Sibiu. Costurile de proiectare si constructie a 181,5 kilometri de autostrada sunt estimate la circa 7 miliarde de lei, fara TVA. Pentru portiunea Lugoj-Deva sunt estimate costuri de circa 4,2 miliarde de lei, iar pentru Orastie-Sibiu 2,8 miliarde de lei. Lucrarile vor fi finantate in proportie de 85% din fonduri europene, iar 15% din bugetul de stat. Tronsoanele fac parte din autostrada Arad-Timisoara-Lugoj-Deva-Sibiu-Pitesti, cuprinsa in Coridoul IV de Transport Paneuropean.

Pentru tronsonul Lugoj-Deva, CNADNR a publicat trei anunturi de intentie, fiind scoase la licitatie trei loturi. Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare este 30 iunie.

Google, criticata dur de presa chineza, speculatiile legate de anuntul privind inchiderea motorului de cautare in China se intetesc

Presa chineza critica Google pe motiv ca la inceput a spus ca e de acord cu cenzura impusa de autoritati, iar acum nu mai e de acord cu ea si da vina pe inrautatirea mediului de afaceri din tara asiatica. Daca Google va decide sa inchida motorul de cautare cel mai mult ar castiga Baidu care este lider detasat in cautarea pe internet in China.

Multi spun insa ca utilizatorii chinezi de internet ar pierde imens daca Google s-ar retrage. Dincolo de cele cateva sute de oameni care si-ar pierde locurile de munca, aplicatii precum Gmail sau Google Maps ar putea fi afectate in eventualitatea unei retrageri.