Maximum 6 saptamani. Atat are la dispozitie Guvernul de la Bucuresti pentru aplicarea masurilor de austeritate convenite cu Fondul Monetar International, printre care se numara reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si scaderea cu 15% a pensiilor. Declaratia a fost facuta de reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, intr-un interviu acordat Pro Tv, potrivit Mediafax.

  • "Acest proces de implementare are si el un termen: nu mai mult de sase saptamani. Aceste masuri care au fost agreate trebuie puse in practica. Prin modificarea legilor, aprobarea lor de catre Guvern si Parlament si punerea lor in actiune. Sper ca aceste propuneri sa poata sa fie puse in practica", spune Mihai Tanasescu.

El a adaugat ca, in cazul in care Executivul nu va reusi sa diminueze cheltuielile, mai exista doar doua solutii: majorarea taxelor - TVA si cota unica - sau un mix de masuri, adica o crestere a taxelor intr-o masura mai mica, combinata cu o reducere a cheltuielilor.

  • "Nu sunt decat doua lucruri simple. Fie tai cheltuielile publice, fie cresti veniturile bugetului sau o solutie mixta. Autoritatile au ales reducerea cheltuielilor publice. In cazul in care acest lucru nu se va putea intampla, exista celelalte doua optiuni. Fie o crestere a taxelor, fie un mix intre cele doua, de crestere a taxelor intr-o mai mica proportie si de reducere a cheltuielilor", spune reprezentantul Romaniei la FMI.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca solutia pentru adoptarea masurilor de austeritate convenite cu FMI va fi, cel mai probabil, asumarea raspunderii Guvernului in Parlament, avand in vedere timpul scurt ramas pana la reuniunea board-ului FMI de la sfarsitul lunii iunie.

Reprezentantii FMI au anuntat ca Romania va primi urmatoarea transa din imprumutul de la Fond numai dupa "aplicarea completa" a masurilor de austeritate convenite.