Descarca fisierul audio in format MP3

Situatia din Ungaria poate afecta statele din regiune, care trebuie sa ia masuri

Avertismentul a fost lansat de presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Thomas Mirow. Acesta a explicat ca vanzarile masive derulate pe piata financiara si monetara ungara, dupa suspendarea acordului cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, prezinta un risc de contagiune pentru alte state est-europene.

Tarile din zona pot combate cel mai bine acest fenomen prin continuarea reformelor economice si a restructurarilor, a precizat oficialul. Thomas Mirow a explicat insa ca performantele economiilor din Europa de Est variaza. Daca Polonia se afla intr-o situatie foarte buna, state precum Bulgaria si Romania sunt inca in recesiune. Forintul si activele ungare de capital au fost vandute masiv in prima zi a saptamanii, dupa ce guvernul de la Budapesta a respins masurile de austeritate cerute de FMI si Uniune pentru continuarea programului de imprumut extern.

PwC: Aproape 190 de multinationale cu capital majoritar romanesc vor aparea in urmatorii 15 ani

In urmatorii 15 ani vor aparea aproape 190 de multinationale cu capital majoritar romanesc. Un studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC) arata ca Romania se va situa aproximativ la acelasi nivel cu Ucraina si Ungaria. Cele mai multe companii multinationale noi in regiunea Europei Centrale si de Est vor proveni din Rusia, unde vor fi (930) si din Polonia - (287).

Raportul mai arata ca peisajul economiei globale se va schimba in urmatorii 15 ani, pe masura ce tot mai multe companii multinationale din China si India vor cauta sa se extinda pe pietele externe. In plus, vor exista din ce in ce mai multe companii provenind din state precum Singapore, Malaysia si Coreea de Sud. In acelasi timp, o serie de companii din zone emergente vor investi in Romania, pentru a obtine acces la piata Uniunii Europene.

"Firmele romanesti vor fi astfel supuse unei concurente sporite, intrucat multinationalele din tarile emergente reprezinta competitori mult mai agresivi decat cei traditionali din Europa de vest. Pentru a supravietui, (...) firmele romanesti vor trebui sa aiba in vedere si extinderea pe piete externe profitabile, oriunde ar fi acestea", a declarat Alexandru Lupea, partener in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.

David Cameron: Marea Britanie nu este SUA, trebuie sa reducem deficitul bugetar acum

Premierul britanic David Cameron a anuntat ca Marea Britanie trebuie sa-si reduca deficitul bugetar acum, pentru a pastra increderea investitorilor, in conditiile in care lira sterlina nu este o valuta de rezerva internationala, asa cum este cazul dolarului. "Nu suntem o valuta de rezerva internationala, noi nu suntem Statele Unite ale Americii", a precizat el, inaintea intalnirii pe care o va avea la Washington cu presedintele american Barack Obama. "Avem aceeasi viziune, potrivit careia fiecare tara trebuie sa rezolve problemele legate de buget, dar momentul la care se face acest lucru poate fi diferit", a spus Cameron. Seful guvernului de la Londra a precizat ca planul guvernului de a reduce cheltuielile publice si de a majora taxele va permite Marii Britanii "sa pastreze ratele dobanzilor la un nivel redus".

Concurentii iPhone raspund iritati, dupa ce Steve Jobs a spus ca toate telefoanele au probleme cu antena

Concurentii iPhone raspund iritati, dupa ce seful Apple, Steve Jobs, a anuntat ca toate telefoanele au probleme cu antena. Apple a decis sa le dea huse gratuite tuturor cumparatorilor noilor iPhone 4, pentru a elimina problemele aparute. HTC, RIM si Samsung au reactionat imediat, insa, si au anuntat ca telefoanele lor nu necesita husa pentru a functiona cum trebuie. Mai mult, au avertizat ca Apple ii face pe nedrept partasi la un scandal in care nu au ce cauta. Compania americana a atras mania concurentilor si pentru ca a creat pe site-ul sau o pagina in care compara explicit performantele legate de puterea semnalului telefoanelor concurente; tinta Apple a fost de a arata ca toate modelele au puncte slabe daca sunt tinute intr-un anumit fel. Gestul lui Steve Jobs nu a ramas fara reactie, iar concurentii au fost nevoiti sa explice ca produsele lor nu au astfel de probleme.