Redresarea economica isi regaseste ritmul, desi nu egal in intreaga Europa, cresterea va fi mai mare in acest an decat se prognozase initial, iar rata somajului, desi inca prea mare, nu a mai crescut, a rezumat presedintele Comisiei Europene situatia economica a UE in primul sau discurs privind starea Uniunii (discursuri pe care presedintele CE le va rosti anual) in fata eurodeputatilor aflati in sesiune plenara la Strasbourg.​

Jose Manuel BarrosoFoto: Comisia Europeana

Informatia pe scurt:

  • Barroso propune existenta unor bonduri europene, emise de Banca Europeana pentru Investii pentru finantarea proiectelor majore de infrastructura la nivel european.
  • Presedintele CE sustine un cadru bugetar pe 10 ani, nu pe 7 cum este acum, cu o revizuire la jumatatea perioadei, legata si de mandatul CE si PE.

Presedintele Comisiei a spus insa ca e nevoie de luciditate, intrucat e nevoie de masuri suplimentare. "Cheltuielile bugetare au jucat un rol in a combate declinul activitatii economice, insa trebuie sa incetam aceasta politica. Fara reforme structurale, nu vor crea o crestere sustenabila. (...) Este momentul de adevar al Europei. Europa trebuie sa arate ca e mai mult decat 27 de solutii nationale diferite. Avem de ales sa inotam impreuna sau sa ne scufundam separat", a spus Barroso.

El a enuntat cinci prioritati majore pentru UE in urmatorul an:

  • gestionarea crizei economice si sa avem o guvernanta economica
  • restabilirea cresterii prin crearea de locuri de munca si accelerarea masurilor din strategia Europa 2020
  • construirea unui spatiu de libertate, justitie si securitate
  • lansarea negocierilor pentru un buget modern al UE
  • cresterea importantei noastre pe scena globala

Iata cum a detaliat presedintele Barroso punerea in practica a gestionarii crizei economice si guvernanta economica europeana

  • Facem progrese importante privind guvernanta economica europeana. Comisia a facut propunerile in mai si iunie. Ele au fost bine primite aici, in Parlament si in task force-ul prezidat de presedintele Consiliului European. Ele sunt baza pentru construirea consensului si vom face propunerea legislativa in 29 septembrie, sa nu ratam momentul.
  • Bugetele nesustenabile ne fac vulnerabili. (...) Propunerile noastre vor intari pactul de Crestere si Stabilitate printr-o supraveghere crescuta si impunerea acesteia.
  • Avem nevoie sa gestionam dezechilibrele macroeconomice, mai ales in zona euro. De aceea vom face propuneri pentru a detecta timpuriu lipsa de competitivitate si alte surse de dezechilibru.
  • Vad o dorinta a guvernelor de a accepta o monitorizare mai riguroasa, sustinuta de stimulente pentru respectarea regulilor si sanctiuni date din vreme. Comisia isi va intari rolul de  arbitru independent si de a impune noile reguli.
  • Uniunea monetara va fi completata de o veritabila uniune economica.. daca vom reusi, aceste reforme vor garanta stabilitatea pe termen lung a monedei euro. Este cheia succesului nostru economic.
  • Pentru o crestere economica avem nevoie de un sector financiar puternic si sanatos, care sa serveasca economia reala, un sector marcat de reguli si o supraveghere adecvate.
  • Luam masuri pentru cresterea transparentei bancare. (...) Prin publicarea rezultatelor testelor de stres bancile ar trebui sa poata sa imprumute unele de la altele, astfel ca fluxul financiar sa functioneze in Europa.
  • Am propus protectia economiilor populatiei, pana la 100.000 de euro. (...) Vom continua sa insistam ca bancile, nu contribuabilii, sa plateasca pentru acoperirea costurilor riscurilor pe care si le asuma si in urma carora esueaza. Legiferam scoaterea in afara legii a bonusurilor pentru castiguri facile astazi care se transforma in marile pierderi de maine.
  • Vom continua cu reglementarile, iar initiativele noastre privind derivatele, masuri privind agentiile de rating si un cadru de management al crizei in sistemul in sistemul bancar vor ajunge in curand in fata dvs. scopul nostru e sa avem un sector financiar reformat functional pana la sfarsitul anului 2011.
  • Trebuie sa discutam mai departe despre consolidarea fiscala si crestere.

Despre crearea de locuri de munca si competitivitatea economica

  • In Europa sunt 4 milioane de locuri de munca vacante. Comisia va propune mai spre sfarsitul anului un registru al locurilor de munca vacante europene (European Vacancy Monitor), care va arata oamenilor unde sunt locuri de munca vacante si ce abilitati sunt necesare.
  • Vom incerca in continuare sa facem mai usoara viata IMM-urilor, care ofera doua din trei locuri de munca in sectorul privat. Vrem sa incurajam inovatia si sa reducem birocratia.
  • Inainte de vara, Comisia a anuntat cel mai mare pachet bugetar privind al saptelea program cadru pentru cercetare, in valoare de 6,4 miliarde de euro, iar acesti bani vor merge la IMM-uri si la cercetatori.
  • Vrem sa reducem birocratia. 71% din CEO spun ca principala bariera in calea succesului afacerii lor este birocratia, iar CE a inaintat propuneri pentru a genera economii de 38 de miliarde anual pentru companiile europene.

Despre noul buget al UE

  • Luna viitoare vom prezenta primele idei ale Comisiei privind bugetul. Ele vor lansa o dezbatere deschisa, fara tabuuri pentru a ne pregati urmatoarea propunere legislativa care va fi prezentata in al doilea trimestru al anului viitor.
  • Chestiunea nu este de a cheltui mai mult sau mai putin, ci mai inteligent, uitandu-ne si la bugetele nationale, si la cel european. Bugetul UE nu este pentru Bruxelles - este pentru oamenii pe care ii reprezentati: pentru somerii care sunt recalificati din Fondul Social European, pentru studentii care participa in programul Erasmus, pentru regiunile care beneficiaza din Fondul de Coeziune.
  • Interconectorii energetici, cercetarea, ajutorul pentru dezvoltare sunt domenii evident ca acolo unde e cheltuit un euro la nivel european obtii mai mult decat un euro cheltuit la nivel national. Unele state membre vad aceasta logica si recunosc ca mari economii ar putea fi facute daca pune deoparte niste bani, la nivel european. Facand niste fonduri de economisire la nivel european, statele membre isi reduc costurile, evita depasirile bugetare si primesc un return mai bun al investitiei lor.
  • Vom explora noi surse de finantare a proiectelor majore europene de infrastructura. Propun emiterea unor actiuni/bonduri europene, impreuna cu Banca Europeana pentru Investitii. Vom mai dezvolta parteneriatul public-privat.
  • Propun sa privim un cadru bugetar pe 10 ani, cu o revizuire la mijlocul proiectiei bugetare, o optiune cinci plus cinci. Asta ne va permite o programare pe termen lung si o legatura mai clara cu mandatele institutiilor noastre.
  • O parte credibila a bugetului european este o urmarire riguroasa a cheltuielilor pentru a face economii. Urmaresc costurile administrative ale Comisiei si ale altor institutii, precum agentiile. Trebuie sa eliminam ineficienta, iar recomandarile Curtii de Audit ne vor ajuta sa ne imbunatatim managementul financiar.