China a inregistrat in luna august o majorare surprinzatoare a importurilor, determinand reducerea excedentului comercial la 20 de miliarde de dolari, anunta BBC News. Importurile au crescut cu 35,2% in comparatie cu perioada similara a anului trecut, depasind asteparile analistilor, care estimau un procent de 26,1%.

Exporturile au crescut cu 34,4% in luna august. Acest anunt, care vine dupa surprinzatoarea contractie a deficitului inregistat de Statele Unite in luna iulie, ar putea sa atenueze criticile legate de practicile comerciale incorecte ale Beijingului in relatia cu Washingtonul.

Audierile legate de politica de schimb valutar practicata de China sunt programate sa inceapa saptamana viitoare.

Mai multi politicieni americani acuza China ca subevalueaza yuanul pentru a-si majora de o maniera incorecta gradul de competitivitate a exporturilor.

Vineri, banca centrala a Chinei a permis aprecierea yuanului la cel mai mare nivel din momentul in care Beijingul a relaxat regulile stricte de curs valutar, in luna iunie.

Rata de curs a fost stabilita la 6,768 dolari, marcand o apreciere de 0,9% de la relaxarea politicii valutare.

Exporturile de otel ale Chinei au scazut cu 38% in comparatie cu luna anterioara, in conformitate cu asteptarile, avand in vedere ca a expirat stimulentul financiar de 9% acordat de Beijing exportatorilor.

Si importurile de minereu de fier - procesate de China pentru productia de otel destinat exportului - au scazut cu 13%, din acelasi motiv.