Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Datele economice pe scurt: fondurile europene, lucrarile de constructii si productia industriala

de Cristian Orgonas     HotNews.ro
Miercuri, 8 decembrie 2010, 16:01 Economie | Finanţe & Bănci

1. In luna noiembrie, platile catre beneficiarii de fonduri europene au totalizat 596 milioane lei, cu 4,5% mai putin decat in octombrie, insa cu 75% peste valoarea din noiembrie 2009. In primele 11 luni din 2010 platile au totalizat 3,7 miliarde lei, mai mult decat in 2007, 2008 si 2009 cumulat, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Cu toate acestea, platile reprezinta doar 16,7% din suma pusa la dispozitie de UE in aceasta perioada. Ar trebui ca guvernul sa plateasca minim 1 miliard de lei lunar pentru a ajunge la un grad de absorbtie decent.

2. INS: In luna octombrie 2010, volumul lucrarilor de constructii a scazut fata de luna septembrie 2010, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 0,8%, respectiv cu 1,3%.

Pe sectoare – lucrarile de constructii au scazut cu 36,7% in cazul cladirilor rezidentiale (oct.10 vs oct.09), cu 15,3% in cazul cladirilor nerezidentiale, si au crescut cu 6,4% in cazul constructiilor ingineresti. In primele 10 luni, volumul lucrarilor de constructii a scazut ca serie bruta cu 15,1%.

3. INS: productia industriala a crescut in luna octombrie cu 1,4% fata de octombrie 2009 (ca serie bruta) si a ramas stabila in comparatie cu septembrie (ca serie ajustata).

Pe sectoare – industria extractiva a scazut cu 10,2% (oct. 10 vs oct. 09), industria prelucratoare a crescut cu 1,4%, iar cea producatoare de energie electrica si terminca a crescut cu 7,3%.

In primele 10 luni din acest an, productia industriala a fost cu 4,8% mai mare decat in aceeasi perioada a anului anterior.

4. INS: Cifra de afaceri a companiilor din industrie a scazut cu 4,7% in octombrie fata de septembrie, insa a crescut cu 8,3% fata de octombrie 2009.

In acelasi timp, comenzile noi au scazut in termeni nominali fata de luna precedenta cu 6,5%, iar fata de luna corespunzatoare din anul precedent au crescut cu 14,1%.

In primele 10 luni din acest an, cifra de afaceri a crescut cu 10,5%, iar comenzile noi cu 24,6%.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

166 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă