Platile online cu cardul din Romania au fost afectate miercuri, dupa ce hackeri sustinatori ai organizatiei WikiLeaks au blocat site-ul Mastercard. Anuntul a fost facut de Netopia Sistem, companie ce detine mobilPay.ro, platforma ce proceseaza local circa 15.000 de tranzactii lunar. Tranzactiile cu cardurile Mastercard au fost reluate in cursul serii de miercuri si nu au existat probleme cu cardurile Visa, a spus pentru HotNews.ro Antonio Eram, directorul executiv al firmei. Contactati de HotNews.ro si oficialii Gecad ePayment, companie ce controleaza circa 90% din piata locala de tranzactii online cu cardul, au spus ca infrastructura de procesare a Mastercard si Visa a fost afectata la nivel global, fapt ce a afectat platile online cu cardul procesate in Romania.

MastercardFoto: Reuters
  • "Indisponibilitatea serviciilor Mastercard din cursul zilei de ieri a avut impact asupra platilor online cu cardul din Romania. Cu toate acestea, situatia a fost remediata iar tranzactiile online cu carduri Mastercard au fost reluate in cursul serii de ieri. In ceea ce priveste tranzactiile pentru cardurile Visa, nu am intampinat nicio problema", a declarat pentru HotNews.ro Antonio Eram, CEO Netopia Sistem.

Conform datelor acestei companii, platforma mobilPay proceseaza aproximativ 15.000 de tranzactii lunar, fiecare cu o valoare medie de 180 de lei.

Daniel Nicolescu, CEO Gecad ePayment: Platile online cu cardul din Romania au fost afectate miercuri. Procesarea platilor decurge normal astazi

Contactati de HotNews.ro, si reprezentantii Gecad ePayment au confirmat faptul ca atacurile de ieri ale hackerilor asupra site-urilor Mastercard si Visa au afectat tranzactiile online cu carduri din Romania.

  • "Faptul ca infrastructura de procesare a MasterCard si Visa a fost afectata la nivel global a avut impact si asupra platilor online cu cardul procesate in Romania. Pentru a veni in intampinarea nevoilor cumparatorilor online, am suplimentat echipa de suport pentru cumparatori, astfel incat sa putem raspunde in cel mai scurt timp clientilor care ne-au semnalat dificultatile intampinate la efectuarea platilor online. In cursul zilei de ieri am inregistrat o crestere a numarului de solicitari primite de la cumparatori, atat telefonic, la numarul de Hotline, cat si pe email", a declarat pentru HotNews.ro Daniel Nicolescu, CEO Gecad ePayment.

Acesta a mai precizat ca "situatia de ieri nu a avut impact semnificativ asupra vanzarilor comerciantilor online care utilizeaza solutia noastra de plata. Comenzile efectuate de clientii magazinelor online au fost inregistrate in sistemul ePayment. In cazul magazinelor care au sistemul de follow-up activat, s-a trimis automat o notificare catre cumparatori pentru finalizarea platii".

Potrivit acestuia, procesarea platilor cu cardul decurge normal astazi.

Site-ul companiei Mastercard (www.mastercard.com) a devenit nefunctional miercuri, dupa ce atacul asupra sa a fost revendicat pe Twitter de userul @Anon_Operation. Acesta sustine ca atacul reprezinta razbunarea pentru decizia MasterCard de a inceta sa opereze platile in contul Wikileaks.

In cursul dupa-amiezii de miercuri, MasterCard a remis HotNews.ro urmatorul comunicat:

"MasterCard se confrunta cu un trafic intens pe site-ul companiei, MasterCard.com, dar acesta poate fi accesat in continuare. In prezent, facem eforturi pentru a normaliza viteza de accesare. Acest lucru nu afecteaza in nici un fel capacitatea posesorilor de carduri de a efectua tranzactii in siguranta".