Romania si-a schimbat imaginea de "elev mediocru" si a castigat increderea Fondului Monetar International in 2010, dupa ce Guvernul de la Bucuresti a reusit sa supravietuiasca motiunilor si protestelor pentru a respecta cerintele FMI privind reducerile de cheltuieli si de personal, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in tara noastra, intr-un interviu pentru Bloomberg.

Potrivit lui Jeffrey Franks, Romania va finaliza probabil in luna aprilie 2011 actualul acord cu FMI, de 13 miliarde de euro, pentru a putea incheia apoi un nou acord cu Fondul, de tip preventiv.

"Romania avea reputatia de a fi un elev destul de mediocru in ceea ce priveste finalizarea reformelor, iar acest program cu FMI a schimbat cu siguranta aceasta imagine. Acum este vazuta ca o tara care, in pofida dezavantajelor, a facut eforturi enorme pentru a duce la capat reforme dificile, dar necesare", a spus Franks.

Legea Pensiilor, aprobata de Parlament in 7 decembrie si promulgata miercuri de seful statului, este un nou pas pozitiv, spune Franks, explicand ca premierul Emil Boc a cerut de asemenea adoptarea rapida a legii salarizarii, a marit TVA-ul la 24%, a taiat salariile bugetare cu 25% si a redus numarul angajatilor din sectorul public, pentru a putea cobori deficitul bugetar la 6,8% din PIB in acest an si la 4,4% anul viitor.

Bloomberg aminteste ca opozitia formata din PSD si PNL a depus miercuri o motiune de cenzura impotriva guvernului Boc, pe marginea legii care majoreaza salariile din sectorul public cu 15% anul urmator. Premierul a cerut in schimb Parlamentului sa adopte legea intr-un interval de trei zile, pentru a debloca urmatoarea transa de imprumut de la FMI. Guvernul se bazeaza pe incasarea, in total, a circa 2,4 miliarde de euro pana in martie.

Board-ul FMI este programat sa se reuneasca la inceputul lunii ianuarie pentru a evalua progresele Romaniei.

"O intarziere de o saptamana sau doua nu va avea un efect semnificativ asupra noului acord. Intentionam in continuare sa venim sa negociem un nou acord, in prelungirea celui existent, in ideea ca acesta sa intre in vigoare in luna aprilie", a spus seful misiunii FMI in Romania.

Insa, precizeaza Franks, orice nou acord cu FMI ar include cerinte pentru noi reforme structurale privind piata muncii, infrastructura si investitiile.

"Este foarte clar ca statul nu a fost complet restructurat. Exista sectoare din economia Romaniei care trebuie in continuare reformate, pentru a deveni flexibile si productive asa cum ar trebui", a mai aratat Franks.