A inceput anul la 4,22 unitati in fata unui euro si il incheie in jurul valorii de 4,29. O depreciere aproape de nesesizat, care ii nemultumeste pe importatori si ii bucura pe cei care exporta marfuri. Acesta a fost parcursul monedei nationale in 2010, an in care leul a pierdut circa 1,4% in fata monedei unice europene. E drept, pe parcursul anului cursul de schimb a trecut de la maxime istorice (4,36 lei/euro) la minime neatinse din debutul anului trecut (4,08 lei/euro). Desi a inceput bine anul, leul a inceput sa se deprecieze la sfarsitul primului trimestru, pentru ca la capatul celui de-al doilea trimestru moneda nationala sa inregistreze un minim istoric de aproape 4,37 lei pentru un euro. In cea de-a doua parte a anului cursul a fluctuat intr-un interval restrans, cu un usor trend de depreciere.

Astfel, in debutul anului moneda nationala era cotata la 4,2265 lei pentru un euro si pana aproape de sfarsitul primului trimestru a avut o tendinta aproape continua de apreciere. In data de 25 martie, euro a ajuns la un nivel de 4,0653 lei, un curs atat de scazut nemaifiind atins din 6 ianuarie 2009.

Dealerii: Un an atipic, in care pietele reactionau emotional

In aceast interval au existat doua puncte de inflexiune mai importante. Dupa primele doua saptamani ale anului de apreciere abrupta, cursul a urcat de la 4,1008 lei/euro, cat era in 18 ianuarie, la 4,1440 lei/euro in doar trei zile. Dupa o alta saptamana de usoara apreciere, cursul a coborat in doua sedinte de la 4,1318 lei/euro la 4,0805 lei/euro, cat era in data de 1 februarie, pentru ca in 5 februarie sa revina la 4,1397 lei/euro.

Ulterior, leul a continuat sa se aprecieze, ajungand in 25 martie la un nivel care nu au mai fusese atins de la inceputul lui 2009.

"A fost un an in care pietele au reactionat emotional. Desi fundamentele economice indicau o anumita stabilitate, criza zonei euro a facut ca sentimentul pietei sa nu mai tina cont de aceste fundamente. As spune ca se mergea mai degraba pe intuitii. Sa nu uitam ca jocul pe leu nu se face neaparat la Bucuresti, ci pe pietele mari, acolo unde investitorii - banci, fonduri private de pensii, companii de asigurari sau investitori cu bani in cautare de randamente bune - nu stau sa analizeze macroindicatorii locali", a declarat pentru HotNews trezorierul unei banci locale.

Alti dealeri pun aprecierea monedei nationale din primul trimestru pe seama optimismului si a apetitului la risc al investitorilor si a evolutiei pozitive a pietelor de capital din acea perioada, in conditiile in care si monedele din regiune inregistrau performante similare. De asemenea, acestia spun ca inceputul de an bun s-ar datora si dobanzilor oferite de Ministerul de Finante la titlurile de stat.

"La inceputul anului Ministerul de Finante se finanta cu 10%, iar prin martie dobanda oferita la titlurile de stat a ajuns la 7%. Aprecierea a venit si din dorinta investitorilor de a prinde randamente mari la titlurile de stat", a aratat dealerul unei banci comerciale.

Trimestrul al doilea a adus o depreciere

Dupa data de 25 martie cursul a inceput sa urce, in conditiile in care in mediile internationale se vorbea tot mai insistent despre un ajutor financiar de urgenta de mai multe zeci de miliarde de euro acordat Greciei. Practic, in cel de-al doilea trimestru a existat o depreciere aproape continua a leului, fara variatii bruste semnificative. Exceptia o constituie sfarsitul lunii iunie, cand a avut loc o depreciere accelerata, urmata de o revenire la fel de brusca.

Pe parcursul a doua saptamani, euro a urcat de la 4,2234 lei (in 23 iunie) pana la un maxim istoric de 4,3688 lei, atins in 30 iunie, pentru ca pana pe 8 iulie sa revina la 4,2285 lei. Evolutia cursului din aceasta perioada a fost determinata de adoptarea planului de masuri de austeritate, printre care reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si majorarea TVA de la 19% la 25%.

Tot dealerii spun ca deprecierea din cel de-al doilea trimestru s-a datorat evolutiei monedei unice europene de pe pietele internationale, care a atins un nivel minim al ultimilor patru ani in raport cu dolarul american, pe fondul temerilor cu privire la capacitatea sectorului financiar european de a face fata crizei deficitelor.

"Leul se deprecia usor, dar constant, fiind legat de perechea euro/dolar. Pe masura ce aceasta pereche se ducea in jos si leul se deprecia", a declarat un dealer bancar. In aceasta perioada, atat zlotul cat si forintul s-au depreciat in fata monedei unice.

Dupa miscarea brusca de la sfarsitul lunii iunie, cursul de schimb s-a stabilizat si a fluctuat in intervalul 4,22 - 4,32 lei pentru un euro pana la finele anului. Dealerii arata insa ca in aceasta perioada volumele de tranzactionare s-au redus semnificativ, iar interesul din partea investitorilor a scazut.

"Nu a existat nimic notabil in a doua jumatate a anului in ceea ce priveste cursul de schimb. A fost o stare de cvasi-stabilitate", a declarat unul din dealerii citati.

Rolul BNR nu s-a sesizat in piata

De evolutia cursului depinde in buna masura chiar si stabilitatea financiara, stiut fiind faptul ca dincolo de o anumita valoare prag, cei 4,5 milioane de romani care au contractat imprumuturi plus companiile creditate de banci ar inregistra probleme de rambursare. "BNR a intervenit pentru a sustine o anumita evolutie a cursului, dar in mod discret, aproape insesizabil. Din datele noastre, Banca Centrala a cumparat mai multa valuta decat a vandut, diferenta fiind in jurul a 1,5 miliarde de euro. Probabil ca daca ar fi lasat piata libera, cursul s-ar fi dus in jurul a 3,7 lei/euro, ceea ce ar fi franat exporturile - unul dintre putinele motoare ale economiei din acest an", spune si analistul unei companii independente.

Pentru 2011, estimarile sunt dificil de dat. Exista argumente atat in favoarea aprecierii leului, cat si in sensul unei deprecieri (controlate) a lui. Majoritatea analistilor bancari pariaza pe o usoara apreciere, in conditiile de risc date.

"Cine afirma ca poate estima chiar si cu o doza de derapaj cursul monedei romanesti este ori impostor ori are capacitati paranormale. Partea proasta este ca pietele financiare nu se iau niciodata dupa acest tip de "medium". Ele reactioneaza la te miri ce, asa ca nu ai cum sa stii ce sa va intampla cu leul in 2011", conchide presedintele unei banci locale, chestionat de HotNews.ro.