Anul 2011 va fi unul interesant din perspective evolutiilor economico-financiare. Cu certitudine, sectorul bancar va avea si el de facut fata unor provocari induse de evolutiile macroeconomice. Unii vorbesc despre consolidarea pietei, altii de repornirea creditarii sau de reluarea cresterii. HotNews.ro va publica o serie de interviuri cu presedintii bancilor comerciale locale, in care acestia vorbesc despre estimarile care vizeaza evolutia economiei romanesti si a sectorului bancar pentru acest an. Care sunt provocarile si care sunt atuurile bancilor locale. De unde ar putea veni cresterea economica si pe ce linii de business se mizeaza. Primul asemenea interviu este cu Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank Romania.

Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank RomaniaFoto: Ager Press

Rep: Domnule Presedinte, care ar putea fi liniile de business in care creditarea ar putea inregistra un avans semnificativ in 2011 atat pe segmentul persoanelor fizice cat si pe cel al persoanelor juridice?

Sergiu Oprescu, CEO Alpha Bank: In cazul persoanelor fizice, creditele ipotecare vor continua sa avanseze daca programul guvernamental de garantare a creditelor pentru achizitionarea primei locuinte va continua si anul acesta.

Concomitent vom sesiza si o dezvoltare a pietei cardurilor de credit, ca si rezultanta a apetitului consumatorilor pentru creditele de volume mici. In ceea ce priveste companiile, cele exportatoare sunt cele care vor beneficia prioritar de creditare, in timp ce companiile cu productie destinata pietei interne vor progresa direct proportional cu reluarea consumului.

  • Business-urile de succes in 2011

Rep: Care sunt business-urile spre care bancherii privesc cu optimism in 2011?

S.O.: In cazul in care se va intensifica procesul de atragere a fondurilor europene, iar marile investitii de infrastructura vor fi demarate, parteneriatele public-private pentru co-finantarea lor prezinta un potential deosebit.

Rep: Va asteptati ca volumul intarzierilor la plata din zona IMM sa creasca in acest an, sa stagneze sau sa se diminueze comparativ cu 2010?

S.O.: Incepand cu cea de-a doua jumatate a anului 2011, avem motive sa credem intr-o aplatizare a convexitatii intarzierilor la plata, din zona IMM-urilor.

Rep: Anul 2010 a insemnat un an dificil pentru sectorul bancar. Multe banci au trecut pe pierdere, dupa ani buni cu o dinamica a profitului din doua cifre. Care sunt estimarile Dvs in privinta dinamicii profitului pe 2011 atat a sectorului bancar agregat cat si al bancii Dvs?

S.O.: Anul 2010 a insemnat pentru Alpha Bank un an cu rezultate deosebite, reflectate in ascensiunea pe locul trei in piata bancara, in functie de marimea activelor, dar si intr-o serie de recunoasteri ale calitatii produselor si serviciilor oferite clientilor. Astfel, Alpha Bank si-a consolidat pozitia de top si ne dorim ca si in 2011 sa obtinem rezultate vizibile, cu rezonanta pe termen lung.

  • Ajustarea din 2010. In ce a constat in cazul Alpha Bank?

Rep: Care au fost masurile de ajustare pe care institutia Dvs de credit le-au luat in 2010 (re-dimensionare a retelei, a personalului, a salariilor samd)? Veti continua aceste ajustari si in 2011?

S.O.: In cursul anului 2010, ne-am optimizat intreaga retea de distributie: atat reteaua traditionala de sucursale si agentii, cat si reteaua virtuala prin serviciul de internet banking, pe care l-am transformat intr-un instrument de lucru in timp real. Am regandit gama de produse si servicii astfel incat sa corespunda indeaproape dinamicii nevoilor clientilor nostri, iar in 2011 vom perfecta procesul inceput.

Rep: Veti lansa in 2011 produse noi? Daca da, care sunt zonele vizate (carduri, produse de economisire/investitii/credite samd)?

S.O.: Alpha Bank Romania este o banca inovativa. Piata autohtona, precum si necesitatile clientilor sunt parametrii in continua schimbare iar un proces de observare atenta a acestora ne conduce spre adaptarea permanenta a produselor si serviciilor. Asadar, si in 2011 vom continua sa raspundem si chiar sa preintampinam cererea, cu oferte adecvate nevoilor clientilor. Dupa cum s-a vazut in cursul anului 2010 am lansat doua produse noi, unul pe segmentul de depozite si celalalt pe segmentul creditului ipotecar, amandoua insa construite in jurul conceptului de protectie suplimentara acordata clientului.

  • Ce ne asteapta in 2011

Rep: Cum percepeti evolutia economiei in acest an? Estimati o crestere economica, o stagnare sau inca un an de scadere economica?

S.O.: Precum se profileaza contextul international si intern in acest moment, estimam o crestere modesta (cvasi stagnare). Dar, lucruri bune, precum reluarea procesului dezinflationist, continuarea consolidarii fiscale, lansarea marilor proiecte de investitii publice, menite sa aduca increderea in viitor, pot lansa economia pe o traiectorie de crestere economica solid fundamentata, mai devreme decat estimarile actuale.

Rep: Considerati ca 2011 va aduce retrageri/fuziuni/achizitii din piata bancara a unor jucatori?

S.O.: 2011 nu va fi cu mult diferit de 2010. Marile grupuri bancare vor continua sa isi intareasca pozitiile in Romania si sa-si adapteze strategiile pentru mentinerea unui protofoliu echilibrat si a unui management al riscului prudent. Ma astept, totusi, ca anul 2011 sa marcheze un inceput al reorientarii unor banci de talie mai mica, catre anumite segmente de nisa sau, de ce nu, chiar o posibila consolidare a sistemului in acest esalon.