Afacerea dezinsectiei din timpul gripei aviare s-a demonstrat a fi o uriasa escrocherie, cu implicarea unor inalti oficiali din Ministerul Transporturilor, din CFR si a reprezentantilor unor companii private, acuzatiile mergand de la banala (in Romania) acuzatie de luare de mita, pana la spalare de bani cesionari fictive de parti sociale, abuz in serviciu s.a. arata DNA. 14 persoane au fost trimise in judecata, prejudiciul calculat de procurori fiind de 5,8 milioane euro. De prisos sa mai spunem ca e vorba de bani publici.

  • Dezinformezi si castigi

Potrivit rechizitoriului, în contextul apariţiei gripei aviare în România (2005-2006), Mihaela Hîncu, director general al Agenţiei de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Transporturilor, a acţionat astfel încât firma S.C. LUMI SRL Iaşi, aparţinând lui Ursachi Tonel, să obţină, în mod nelegal, contracte supraevaluate de prestări de servicii de dezinfecţie, în condiţiile în care respectiva firmă nu era aptă să efectueze asemenea activităţi.

Într-o primă etapă, Ursachi Tonel, Butean Victor şi Hîncu Mihaela Sorina, toţi trei medici veterinari cu cunoştinţe de specialitate în domeniu, profitând de situaţia creată, au dezinformat autorităţile, reuşind să determine alocarea unor sume de bani nejustificat de mari şi în mod inutil unor societăţi comerciale private, în vederea efectuării aşa-zisei dezinfecţii în unele puncte rutiere şi feroviare.

Cei trei au constituit un grup infracţional organizat, coordonat de Butean Victor şi în care l-au atras ulterior şi pe Apetri Adrian Lăzărică. Acest grup a acţionat în toată perioada derulării contractelor, şi anume octombrie 2005 - martie 2006. Infracţiunile au fost comise în contextul în care direcţiile sanitar-veterinare controlau fenomenul şi nu era necesară intervenţia unor firme private.

  • Cea mai buna afacere: sa nu faci nimic, dar sa incasezi mult

Cu toate că nu a prestat nici un fel de activitate, SC Lumi SRL Iaşi a primit contracte de dezinfecţie în puncte feroviare şi rutiere, finanţate din bani publici, atât de la Compania Naţională Căile Ferate Române (CNCFR) cât şi de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADR). Din partea CNCFR, contractul cu S.C. LUMI S.R.L a fost semnat de directorul general Preoteasa Traian, împreună cu Ivănescu Florina Consuela, Voicu Dorina Consuela şi Papa Traian, persoane din conducerea companiei. Din partea CNADR, contractul cu S.C. LUMI S.R.L a fost semnat de directorul general Aurel Băluţ şi de şefa al Oficiului Juridic Lupu Laura.

La data respectivă, S.C. Lumi SRL avea un singur angajat şi niciun fel de utilaje, se mai arata in rechizitoriul DNA. De altfel, activităţile stabilite prin contractele de dezinfecţie au fost efectuate de 12 firme subcontractante şi nu în toate situaţiile într-o manieră nesatisfăcătoare. Mai precis, activităţile de dezinfecţie pe care, în virtutea contractelor ar fi trebuit să le execute S.C. LUMI S.R.L au fost subcontractate de către S.C. MIOR S.R.L., deşi prevederile stipulau clar că subcontractarea este nepermisă. Mai departe, inculpatul Orzescu Scarlat, care în calitate de administrator la S.C. MIOR S.R.L. a subcontractat activităţile altor 12 societăţi comerciale, a prezentat facturi şi devize de plată neconforme pentru a ascunde lipsa de activitate a S.C. LUMI S.R.L., dar şi prestaţiile subcontractanţilor. În acest fel, a permis continuarea efectuării de plăţi nejustificate de către autorităţile contractante.

  • Pentru nasul mare- 20.000 de euro  spaga

Prejudiciul cauzat prin faptele inculpaţilor, în dauna CNCFR şi a CNADR se ridică la suma de 20.425.975 lei, adică aproximativ 5.835.992 euro, iar firma SC LUMI SRL Iaşi a înregistrat un profit net de aproximativ 6.088.278 euro.

În schimb, pentru a asigura protecţia şi a favoriza firma S.C. Lumi SRL, mai ales pe perioada desfăşurării activităţilor contractate, respectiv în perioada martie - august 2006, Butean Victor a beneficiat direct sau indirect de suma totală de 61.800 lei, adică aproximativ 20.000 euro la cursul mediu de 3,5 lei/euro din acea perioadă.

  • Banii au fost ridicaţi atât în numerar, dar şi utilizaţi pentru plăţi cu cardul la comercianţi

În acelaşi timp, Hîncu Mihaela Sorina coordonându-se cu Butean Victor, nu a făcut controale şi a permis firmei S.C. LUMI S.R.L. să încaseze sume de bani în mod nejustificat, a dezinformat în permanenţă factorii de decizie, determinând semnarea şi menţinerea contractului cu S.C. LUMI S.R.L. În schimb, a primit în contul personal de card, în perioada 28 septembrie 2005 – 20 aprilie 2006, suma totală de 12.050 lei, atât direct de la inculpatul Butean Victor cât şi indirect de la colaboratori ai lui Ursachi Tonel. Ulterior, banii au fost ridicaţi de către inculpata atât în numerar, dar şi utilizaţi pentru plăţi cu cardul la comercianţi.

Inculpatul Maftei Andrei a dat o declaraţie mincinoasă şi a prezentat organelor de urmărire penală un document fals, în încercarea de a-l ajuta pe Buteanu Victor să justifice sumele de bani primite cu titlu de mită. De asemenea, pentru a disimula provenienţa sumelor de bani din contractele de dezinfecţie, inculpatul Butean Victor s-a folosit de firma S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. (firmă pe care o controla prin intermediul lui Apetri Adrian Lăzărică) cumpărând prin intermediul acesteia acţiuni la S.C. AZUR TC S.A. Baia Mare.

  • Cesionari fictive, pentru a se pierde urma banilor

De asemenea, pentru a face pierdută urma sumelor de bani, folosind persoane din grupul infracţional organizat creat de el, a acţionat în sensul cesionării fictive, în mod repetat, a părţilor sociale, respectiv a acţiunilor deţinute S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. Tot pentru a obţine o parte banii alocaţi pentru combaterea gripei aviare, a fost introdusă S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. în mod artificial în lanţul de furnizori de substanţe dezinfectante. Astfel, firma controlată de inculpatul Butean Victor a încasat de la S.C. LUMI S.R.L. Iaşi suma totală de 7.127.811 lei, ceea ce la cursul mediu de la acea vreme înseamnă peste 2 milioane euro. Este vorba chiar de banii primiţi de la CNCFR şi CNADNR prin contractele nelegale încheiate. Toate acestea s-au produs prin efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută de către inculpatul Butean Victor.

Precizăm că, în perioada desfăşurării acestor activităţi, Butean Victor a avut calitatea de medic veterinar, angajat succesiv, ca funcţionar în cadrul Ministerului Transporturilor cu rang de director şi apoi în ANSVSA cu rang de consilier superior, membru al Corpului de Control.

La rândul său, Ursachi Tonel a acţionat într-o manieră identică, în scopul spălării sumelor de bani provenite din infracţiune. Concret, acesta s-a prevalat de presupuse servicii ale unei firme de consultanţă înfiinţate în acest sens, S.C. AGROZOOVET CONSULT-IMPEX S.R.L (la care asociaţi erau cumnatul şi nepotul, respectiv Afrăsinei Valică şi Ursache Andrei Lucian), pentru a efectua retrageri în numerar în numele său şi a nepotului său. Practic banii au fost doar „rotiţi” prin S.C. AGROZOOVET CONSULT-IMPEX S.R.L. şi au reintrat în posesia inculpatului Ursachi Tonel. În acest sens, inculpatul Ursachi Tonel a constituit el însuşi un grup infracţional organizat, separat, pe care l-a coordonat şi din care au făcut parte Ursache Andrei Lucian şi Afrăsinei Vălică.

  • Finalul: popriri de mai putin un milion de euro, la un prejudiciu de 6 milioane

În vederea recuperării prejudiciului cauzat, precum şi a confiscării sumelor de bani obţinute prin săvârşirea infracţiunii, s-au luat măsuri asigurătorii asupra bunurilor inculpaţilor, respectiv: bunuri imobile în valoare totală de 2.163.031 lei, conturi bancare în valoare totală de 1.336.902 lei şi de 170.625 euro.

Amintim că la data de 11 decembrie 2010, Tribunalul Bucureşti a dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea Bucureşti faţă de inculpatul Butean Victor şi măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara faţă de inculpatul Ursachi Tonel. În urma recursului declarat de procurori, la aceeaşi dată, Curtea de Apel Bucureşti a dispus măsura arestării preventive pentru 29 de zile a celor doi inculpaţi. La data de 10 ianuarie 2011, instanţa a dispus punerea in libertate a celor doi inculpaţi (comunicat nr. 675/VIII/3 din 12 decembrie 2010).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.