Arestarea presedintelui FMI ar putea influenta atat valoarea euro in fata celorlalte monede cat si negocierile privind salvarea Greciei, scriu analistii pietelor occidentale. "Scandalul DSK vine într-un moment foarte prost pentru moneda euro si ar putea întârzia eforturile de a pune la punct pachetul de salvare pentru Grecia. Retinerea lui DSK echivaleaza cu aruncatul unui pumn de sare pe o rana”, explica Tsutomu Soma, manager de obligaţiuni străine la Okasan Securities. Potrivit Reuters, FMI ar putea adopta sub o nouă conducere o politică mai distantă şi mai dură faţă de statele datornice din Europa.

Indiferent de modul în care se va soluţiona scandalul sexual în care este implicat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, instituţia financiară ar putea adopta sub o nouă conducere o politică mai distantă şi mai dură faţă de statele datornice din Europa, se arata intr-o analiza a Reuters.

Din 2007, de când se află la conducerea instituţiei, Dominique Strauss-Kahn a reuşit să schimbe imaginea FMI de gardian al ortodoxiei fiscale şi al descentralizării şi a implicat profund organizaţia în procesul de salvare al ţărilor europene cu datorii mari, care până atunci nu făceau parte din clientela tradiţională a fondului.

Un test important va avea loc luna viitoare, când Grecia urmează să primească următoarea tranşă de împrumut în valoare de 12 miliarde de euro. Experţi ai FMI şi ai Uniunii Europene aflaţi în aceste zile la Atena au descoperit noi probleme în documentele contabile ale Greciei, cele mai mari având legătură cu recesiunea şi cu evaziunea fiscală care riscă să lipsească bugetul elen de resurse financiare importante.

Dacă Strauss-Kahn va fi pus pe linie moartă, Fondul ar putea deveni mai puţin dispus să continue să finanţeze Grecia dacă această ţară nu-şi schimbă semnificativ politica economică, conchid analistii Reuters.