Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a amânat pentru luni şedinţa privind prima evaluare din noul acord stand-by încheiat cu România, dupa ce tatal lui Jeffrey Franks a decedat in noaptea de luni/marti, iar seful misiunii Fondului in Romania va lipsi pana sambata, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Tanasescu, senior advisor la Fond. “Am amanat aceasta discutie din cauza unui eveniment neplacut. Tatal lui Jeffrey Franks a decedat azi noapte iar domnia sa a plecat pe cealalta coasta a Americii pentru a asista la ceremoniile care au loc cu asemenea triste ocazii, iar noi am decis sa il asteptam. Nu au fost alte cauze”, a spus Tanasescu.

El nu va participa la urmatoarea misiune a FMI la Bucuresti, programata a avea loc de la sfarsitul lunii iulie, urmand sa revina in tara probabil la jumatatea lunii august.

Acordul Stand-By dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI. Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmand sa se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.