BCE a marit nivelul dobanzii cheie cu 25 bp, la 1,5%, a anuntat joi un purtator de cuvant al institutiei. Cresterea era anticipata de economisti, mai ales dupa ce presedintele BCE, Jean-Claude Trichet sugerase luna trecuta ca tensiunile inflationiste ar putea duce la luarea unei asemenea decizii.

Jean-Claude TrichetFoto: AGERPRES

Este pentru a doua oara in cursul acestui an cand BCE urca nivelul dobanzii cheie si a unsprezecea crestere de la venirea in fruntea BCE a lui Trichet. Majorarea ratei dobanzii la operatiunile principale de refinantare ale Eurosistemului cu 25 puncte de baza, pana la 1,50% isi va produce efectele incepand cu operatiunea care urmeaza sa fie decontata la data de 13 iulie 2011.

De asemenea, BCE a mai decis majorarea ratei dobanzii la facilitatea de creditare marginala cu 25 puncte de baza, pana la 2,25%, incepand cu data de 13 iulie 2011 si majorarea ratei dobanzii la facilitatea de depozit cu 25 puncte de baza, pana la 0,75%, incepand cu data de 13 iulie 2011.

Presedintele BCE va face comentarii asupra acestor decizii in cadrul unei conferinte de presa organizate astazi, incepand cu ora 14.30

  • Ce impact are aceasta decizie in Romania?

Cresterea dobanzii de referinta a Bancii Centrale Europene va scumpi creditele in euro, prin scumpirea finantarii bancilor locale in moneda straina. Nu se poate spune exact cat va insemna in plus la rata celor cu credite in valuta, transferul in pret facandu-se diferit de la banca la banca, in baza unor modele care tin cont de riscul ratei dobanzii. Concurenta din piata limiteaza bancile sa urce dobanzile, fiecare institutie de credit urmarind atenta ce fac ceilalti jucatori.

Pe termen foarte scurt, pentru cei imprumutati in euro nu vom asista la cresteribruste ale costului creditului. Pe termen mediu ratele pot deveni mai mari, dar asta depinde si de evolutia cursului de schimb.

In Romania, creditele in valuta reprezinta o parte consistenta atat din portofoliul bancilor romanesti, cat si din datoriile acumulate de sectorul privat. Indatorarea totala in valuta a companiilor si populatiei este mare si riscurile sunt importante. O scumpire semnificativa a ratelor va creste gradul ne nerambursare si nicio banca nu cred ca vrea sa isi creasca provizioanele. Induce tensiuni si nemultumiri, basca o imagine si mai proasta pentru institutiile de credit.

  • Ce ar putea face acum bancile?

Bancile locale vor trece la calcule, potentialele noi dobanzi pe euro fiind calculate tinand cont de riscul ratei dobanzii. Acesta depinde de o groaza de factori: strategia bancii, volumul si structura creditelor si a depozitelor, calitatea portofoliului de credite, esalonarea scadentei creditelor si scadenta fondurilor atrase, evolutia economiei, strategia BNR, gradul de corelare a politicii monetare cu cea fiscala, evolutia pietei interbancare, si cum spuneam mai sus, concurenta.

Riscul ratei dobanzii apare in momentul in care plasamentele in euro sunt finantate de banca din resurse atrase (tot in euro)pe un termen mai scurt, iar ratele dobanzii cresc, astfel incat cheltuielile cu dobanzile aferente depozitelordepasesc veniturile din dobanzile aferente activelor. Calculele sunt complicate, se fac scenarii si prognoze asa incat sa se asigure nivelul optim de acoperire a pasivelor purtatoare de dobanzi cu activele purtatoare de dobanzi.

Orice banca are credite acordate si depozite atrase cu dobanda fixa si variabila, diferite ca scadente si ca pret. In functie de asta se determina pozitia bancii fata de riscul ratei dobanzii, ca diferenta intre activele si pasivele purtatoare de dobanzi, pozitie care poate fi: scurta, lunga sau neutra.

Scurta e atunci cand are mai multe pasive cu dobanzi fixe decat active cu dobanzi fixe, situatie favorabila pentru profitul bancii cand pe piata ratele dobanzilor sunt in crestere. Cand o banca se afla in pozitie scurta se poate confrunta cu riscul de variatie adversa a ratei dobanzii, care apare daca ratele dobanzii inregistreaza o scadere sub nivelul anticipat de banca.

In situatia in care volumul creditelor cu dobanda fixa sunt mai mari decat cel al depozitelor cu dobanda fixa banca se afla in pozitie lunga favorabila din punct de vedere al profitabilitatii in perioadele de scadere ale ratelor dobanzii. Banca se poate confrunta cu riscul de variatie adversa in situatia in care ratele dobanzii cresc.

Pozitia neutra - cea mai buna dintre toate- se caracterizeaza prin egalitatea dintre activele si pasivele cu dobanda fixa/variabila detinuta de banci, dar o impiedica sa speculeze variatia ratei dobanzii in favoarea ei.

E complicat sa zici de pe acum ca de maine bancile vor urca dobanzile cu fix 0,25 pp, cu cat a crescut BCE dobanda cheie.