Premierul Emil Boc a negat, luni, ca salariile bugetarilor vor fi marite incepand cu 1 octombrie 2011. "Nu am discutat despre mariri in coalitie", a spus seful Executivului. Reactia premierului a venit dupa ce unele surse au afirmat ca, in timpul sedintei de luni de la Palatul Victoria, coalitia de guvernamant ar fi decis sa majoreze salariile bugetarilor, incepand din trimestrul al IV-lea al acestui an, respectiv de la 1 octombrie. Potrivit surselor, procentul de majorare ar urma sa fie stabilit in functie de incasarile la buget.

Boc a adaugat ca obiectivul e ca, de la 1 ianuarie 2012, sa inceapa recuperarea diminuarii salariale.

Luni dimineata, in timpul prezentarii concluziilor misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks a spus: "Veniturile fiscale sunt in concordanta cu cele anticipate, in vreme ce cheltuielile au fost mentinute sub control, mai ales datorita eforturilor continue de rationalizare a numarului de angajati din sectorul public. Acest lucru ar putea crea spatiu pentru o modesta majorare a salariilor din sectorul public in lunile ce urmeaza".

Ulterior, Franks a declarat intr-un interviu pentru Antena 3 ca "bugetul arata bine". Oficialul FMI s-a ferit sa spuna cu cat vor creste salariile bugetarilor, precizand ca "trebuie pastrata o cifra rezonabila, sa nu se exagereze".

Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor nationale, a declarat pentru "Gandul" ca s-a discutat despre un procent de 5%.

La randul sau, ministrul de finante Gheorghe Ialomitianu a declarat ca se vor acorda bani pentru investitii si ca "e prematur sa discutam despre majorarea salariilor".

Duminica, dupa intrevederea avuta la Palatul Cotroceni cu misiunea comuna a FMI, CE si BM, presedintele Traian Basescu a facut "un apel la seriozitate din partea partidelor politice si in mod deosebit cele din arcul guvernamental - vreau sa se stie ca nu este de tolerat niciun fel de populism."

Iata ce a declarat seful statului:

  • Situatia in jurul nostru, in UE, este fragila, ca urmare este fragila si in Romania. Orice populisme pot dezechilibra echilibrele macroeconomice si ne-am bate joc de sacrificiile facute de romani, in special in 2010 si 2011, ca urmare a masurilor de austeritate
  • Vedeam politicieni care nu au avut curaj sa anunte nici macar o masura de austeritate, in schimb, de cateva zile, anunta mariri de salarii, de pensii, de adaosuri
  • Atentie la toti cei predispusi sa faca un mare rau Romaniei. Ar fi mare pacat sa stricam acest echilibru fragil in care ne aflam si care s-a obtinut cu costuri extrem de ridicate din partea populatiei. Populismul nu mai funcitoneaza nicaieri in Europa si nici in Romania
  • Am iesit din momentul extrem de dificil, intram intr-o perioada de usoara crestere si riscam sa stricam aceste echilibre, de dragul populismelor. Fragilitatea situatiei generale ne obliga la prudenta
  • Este un apel la ratiune. Sunt convins ca, oricate eforturi de discreditare s-ar face, pana la urma romanii vor intelege aceste masuri, pe care nu le-a facut nimeni cu placere, dar le-am facut pentru ca a trebuit. Si nu este de tolerat, din cauza unor unor politicieni, stricarea acestor echilibre si, implicit, revenirea la o situatie dificila

La 6 mai 2010, presedintele Traian Basescu anunta ca salariile, ajutorul de somaj si pensiile vor scadea cu 15%-25%. Declaratia sefului statului a fost facuta dupa intalnirile pe care le-a avut cu delegatia FMI si cu reprezentanti ai coalitiei de guvernare.

Dupa cateva zile, presedintele Basescu a argumentat ca masura de reducere a salariilor si a pensiilor a fost necesara pentru a evita contractarea unui nou imprumut, la inceputul anului 2011. Prin aceste masuri, se previne de fapt grecizarea tarii, a spus el atunci, in conditiile in care Romania urma sa plateasca in 2010 peste 10 mld euro pentru serviciul datoriei externe.

Seful statului a avertizat in mai 2010 ca, pana la sfarsitul anului, in sectorul public urmau sa ramana angajati doar "cei mai buni, cei care intr-adevar isi fac treaba".

Stirea se actualizeaza.