Pietele emergente dau semne vizibile de incetinire a dinamicii cresterii economice, insa acest fenomen este o etapa temporara in cadrul unui proces de crestere pe o perioada mai lunga, se arata intr-un raport privind pietele emergente realizat de Raiffeisen Capital Management. Analistii institutiei sunt de parere ca cea mai mare parte a pietelor emergente s-ar afla intr-o situatie foarte buna chiar si in cazul intrarii in recesiune a Statelor Unite si a zonei euro, tinand cont de cresterea puternica a resurselor financiare proprii si de avansul pietelor interne.

Principalele piete emergente din Europa:

Rusia - Redresarea economica a Rusiei isi pierde din dinamica vazand cu ochii. Asa cum era preconizat, banca centrala a lasat neschimbata dobanda de referinta. Recolta din acest an ar trebui sa fie una buna astfel incat, fata de anul trecut (unul secetos), niciun puseu inflationist nu ar trebui sa apara datorita pretului produselor alimentare. Acest lucru ar trebui sa se reflecte pozitiv asupra inflatiei in a doua jumatate a anului, aceasta fiind in prezent peste 8% (inflatia de baza).

Ungaria - Rata inflatiei i-a surprins pe multi participanti la piata in mod pozitiv, scazand mai mult decat era preconizat. In cazul in care dinamica inflatiei va regresa intr-un mod durabil in decursul celui de-al doilea trimestru, conform prognozei bancii centrale va exista o marja care va permite reduceri ale dobanzii de referinta. In luna iulie, forintul a inregistrat numeroase fluctuatii, dar in comparatie lunara moneda s-a apreciat usor fata de euro.

Turcia - Cresterea economica puternica din ultimele luni (+11% la nivel anual pentru primul trimestru din 2011) a fost in principal stimulata de cresterea consumului din partea gospodariilor private; investitiile intreprinderilor si cheltuielile facute de stat au inregistrat si ele o crestere sustinuta. Oricat de impresionanta ar parea aceasta crestere – antreneaza o deteliorare continua a balantei de plati a Turciei avand in vedere importurile masive si dependenta marcanta a tarii fata de materii prime precum si exporturile scazute datorate deprecierii cresterii economice din alte tari.

Polonia - Economia poloneza continuǎ sǎ se prezinte foarte solid, cererea interna semnificativa ramanand principalul motor al cresterii economice. Ultimele cifre privind comertul cu amanuntul arata o crestere semnificativa fata de anul anterior iar somajul a scazut din nou. Se observa totusi o scadere in ceea ce priveste productia industriala si o temperare a dinamismului economic din lunile precedente.

Cehia - Pe ansamblu, economia ceha s-a apreciat semnificativ fata de nivelul din timpul crizei - sustinuta fiind de o cerere externa viguroasa, in special din Germania. Cresterea economica pentru primul trimestru din din 2011 a fost revizuita ascendent fata de estimarea initiala de 2,8% rata anuala. Exporturile si importurile continua sa indice rate mari de crestere comparativ cu anul precedent, iar productia industrialǎ se afla si ea la un nivel net superior. Cresterea economica ar trebui sa incetineasca in decursul lunilor urmatoare, indicatorii economici avansati semnaleaza deja acest lucru.