Standard & Poor's considera ca nu decizia de a retrograda ratingul Statelor Unite a dus la declansarea scaderilor puternice de pe bursele internationale din luna august, avertizand tarile dezvoltate ca "trebuie sa actioneze impreuna" pentru a-si rezolva problema datoriilor, potrivit The Guardian. Agentia de evaluare financiara a redus cu o treapta ratingul SUA in data de 5 august, ceea ce a dus la amplificarea pierderilor de pe pietele bursiere mondiale, afectate deja de criza datoriilor suverane din Europa si de temerile cu privire la o reintrare in recesiune a economiei americane.

"Din punctul nostru de vedere, este o suprasimplificare sa spui sa s-a intamplat din cauza retrogradarii anuntate de S&P", a declarat David Beers, seful diviziei de ratinguri de tara, facand referire la criticile potrivit carora masura a cauzat volatilitate in piata.

Indicele MSCI al burselor din intreaga lume a scazut cu peste 17% comparativ cu nivelul maxim atins in luna mai, dupa ce investitorii si-au pierdut increderea in capacitatea politicienilor din tarile dezvoltate de a rezolva problema datoriilor suverane.

In data de 5 august, Standard & Poor's a redus cu o treapta ratingul Statelor Unite, de la "AAA" la "AA plus". Oficialii S&P au aratat ca decizia de a retrograda ratingul SUA s-a bazat pe instabilitatea politica de la Washington, ceea ce impiedica adoptarea unor masuri suplimentare pentru reducerea deficitului bugetar.