Presedintele Traian Basescu a declarat intr-o emisiune televizata ca proiectele imobiliare blocate din cauza crizei ar putea fi deblocate de autoritatile locale. Unele primarii din Romania au deja in vedere achizitionarea de locuinte de la investitorii imobiliari care acum duc lipsa de bani. In Bucuresti, primariile de sector si primaria generala cumpara apartamente care sunt destinate fondului de locuinte sociale. In Bacau, consilierii locali merg mai departe si vor sa subventioneze creditele cu care tinerii din localitate sa-si cumpere locuinte.

Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara la Realitatea TV ca primariile ar trebui sa ajute investitorii imobiliari aflati la ananghie. “Cred ca ar fi bine, ne-ar ajuta la relansare, daca am incuraja ca dincolo de resursele bugetului de stat, concentrate catre investitii, primariile sa finanteze in masura in care pot terminarea ansamblurilor de locuinte care raman acum fara finantare si raman neterminate”, a declarat seful statului.

Unele primarii au deja in vedere achizitionarea de locuinte de pe piata privata si chiar si investitii in proiecte imobiliare aflate in impas. In general, locuintele achizitionate de primarii sunt incluse intr-un fond de locuinte sociale sau vor fi repartizate pe sistemul locuintelor ANL.

Bani grei la sectoare pentru achizitia de locuinte

Mircea Raicu
Foto: AGERPRES
In Bucuresti, Primaria Capitalei achizitioneaza locuinte de pe piata privata inca de anul trecut si vor continua si anul acesta. “Achizitia de locuinte de pe piata privata se face in general la nivelul primariilor de sector. In bugetele acestor primarii sunt prevazute sume importante si pentru acest an. La nivelul Primariei Capitalei se cumpara locuinte de necesitate. Anul trecut s-au achiztionat 300 de astfel de locuinte”, a declarat viceprimarul Mircea Raicu.

De aceste locuinte beneficiaza persoanele evacuate din locuintele aflate in centrul vechi al capitalei sau persoanele ale caror case au fost expropriate sau alte persoane care au cazuri sociale speciale.

Cat despre posibilitatea ca municipalitatea sa finanteze proiecte imobiliare nefinalizate, viceprimarul spune ca Primaria Capitalei ar putea sa le finanteze, dar ca procedurile sunt complicate. “Sigur se pot gasi modalitati, poate ca primaria sa gireze oarecum investitia”, a mai precizat viceprimarul Mircea Raicu. El mai spune ca achizitiile de locuinte sau finantarea unor proiecte imobiliare vor fi supuse procedurilor de achizitie prevazute de legislatie.

Primaria din Bacau se pregateste sa cumpere masiv

In Bacau, unde potrivit cifrelor oficiale exista 5.000 de solicitari de locuinte, consilierii locali pregatesc achizitionarea in masa de apartamente de pe piata privata. O alta masura pe care o au in vedere consilierii din Bacau este si finantarea unor credite pentru tineri. “Este perioada de criza, multi investitori imobiliari sunt in impas, au credite pe care nu le pot rambursa. Noi avem nevoie de locuinte. Vom cere investitorilor sa ne trimita ofertele lor sa vedem cam cate locuinte sunt disponibile. Apoi se va face o licitatie. Ideea e sa cumparam locuinte cat mai ieftine si sa le dam tinerilor sau celor cu probeleme sociale care nu au casa. Aceste locuinte vor fi date tinerilor pe sistemul ANL”, a explicat Mihai Sustac, consilier local.

Impreuna cu alti doi consilieri locali, Sustac a initiat un proiect de hotarare care prevede achizitionarea de locuinte. Consilierul a mentionat ca municipalitatea ar putea sa finanteze proiecte imobiliare blocate, iar apartamentele sa intre in fondul de locuinte al Primariei. “Asta ar fi o solutie de moment. Evident noi urmarim sa cumparam locuinte la cel mai mic pret posibil si totul prin licitatie”, a mai adaugat consilierul.

Acesta spune ca pregateste si o alta hotarare prin care tinerii ar fi ajutati sa achizitioneze locuintele. “Primaria ar urma sa acceseze un credit de la o banca din Bacau, evident prin licitatie. Acest credit sa fie destinat tinerilor care vor sa cumpere locuintele. Ei sa plateasca doar ratele si Primaria sa suporte dobanda. Asta cred ca ar ajuta multi tineri”, a mai declarat consilierul.

Chiliman a cumparat 120 de locuinte

La finalul anului trecut, Primaria sectorului 1 a achizitionat 120 de locuinte dintr-un cartier rezidential. Potrivit cotidianului Gardianul, apartamentele achizitionate au fost incluse in fondul de locuinte sociale ale muncipalitatii. Cele 120 de apartamente reprezinta 80% din locuintele construite de dezvoltatorul Giulesti Real Estate.

Sorin Apostu
Foto: www.apostuprimar.ro
La Cluj-Napoca, Primaria nu a achizitionat apartamente de pe piata privata. Primarul Sorin Apostu spune ca urmareste evolutia pietei si ca exista sanse ca astfel de locuinte sa fie achizitionate. “Ne-am gandit si noi. Am achizitiona locuinte numai daca sunt sub pret ori daca sunt scoase la licitatie de banci si pretul este unul foarte mic”, a declarat Apostu.

Cat despre posibilitatea ca Primaria sa finanteze proiecte imobiliare aflate in impas acesta a declarat: “Sigur nu ne dorim ca in unele cartiere sa existe cladiri neterminate. O posibila finantare a acestor proiecte se poate realiza numai intr-un cadru legal mai general si cu implicarea Ministerului Dezvoltarii”, a declarat Apostu.

Si la Constanta, autoritatile locale au in vedere achizitionarea de locuinte de pe piata privata. Primarul Mazare a declarat ca primaria va achizitiona apartamente in cadrul unui program destinat tinerilor.