Interpretarea PAID la modificarile legii asigurarii obligatorii a locuintelor: Dupa expirarea politei facultative, proprietarii sunt obligati sa incheie asigurarea obligatorie

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 15 decembrie 2010, 18:43 Economie | Imobiliar


Comunicat PAID
Foto: PAID
Proprietarii ale caror locuinte sunt asigurate facultativ impotriva celor trei riscuri acoperite de asigurarea obligatorie a locuintelor (cutremure, alunecari de teren si inundatii) sunt obligati sa incheie asigurarea obligatorie numai la momentul expirarii valabilitatii politei facultative, au precizat miercuri oficialii PAID, firma care gestioneaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor in Romania. Marius Bulugea, presedintele PAID, si-a exprimat convingerea ca autoritatile statului vor interpreta in acelasi fel modificarile aduse recent Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Mai mult, seful Allianz-Tiriac, firma care nu are dreptul de a incheia astfel de polite, sustine ca cine isi cumpara asigurare facultativa completa a casei la Allianz este asigurat pentru toate riscurile.

"Pentru informarea corecta a populatiei si evitarea oricaror confuzii de interpretare, PAID subliniaza faptul ca persoanele ale caror locuinte sunt asigurate facultativ la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a actului normativ de modificare mai sus mentionat au obligatia de a incheia asigurarea obligatorie numai la momentul expirarii valabilitatii politei facultative", se arata in comunicatul transmis miercuri de PAID.

Mai mult, presedintele acestei firme si-a aratat convingerea ca autoritatile o sa intrepreteze in acelasi mod modificarile aduse recent legislatiei.

 • 'Sunt convins ca autoritatile statului implicate in aplicarea Legii nr.260/2008 vor interpreta in acelasi fel acest articol, intrucat legea are un puternic caracter social si universal, fiind singura solutie viabila de a face fata dezastrelor naturale la nivel national in contextul in care resursele bugetare disponibile in acest scop sunt din ce in ce mai reduse', a spus presedintele PAID, Marius Bulugea.

Modificarile aduse Legii privind asigurarea obligatorie a locuintei

Presedintele Basescu a semnat luni decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Actul in cauza a introdus insa un amendament care pare sa modifice actuala legislatie privind sistemul de asigurari obligatorii a locuintelor:

 • "(8) Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie."

Conform vechilor prevederi, proprietarii care aveau locuintele asigurate facultativ ar fi fost obligati sa-si incheie mai intai o polita obligatorie pentru locuinta la reinnoirea contractelor.

 • "Atunci cand se reinnoieste asigurarea facultativa a locuintei se face mai intai o asigurare obligatorie de 20.000 de euro si diferenta pana la valoarea politei facultative din prezent va fi asigurata prin polita de asigurare facultativa. In caz de despagubiri, primii bani sunt primiti de la PAID, iar diferenta de la societatea la care s-a facut polita de asigurare facultativa", a explicat recent pentru HotNews.ro Radu Popescu, consilier in cadrul PAID, compania care emite aceste polite.

Rangam Bir, seful Allianz-Tiriac: Asigurarea facultativa completa a casei la Allianz acopera toate riscurile

Mai mult, Rangam Bir, noul director general al Allianz-Tiriac Asigurari, a declarat miercuri in cadrul unei intalniri cu presa ca din perspectiva Allianz-Tiriac Asigurari, cine isi face o asigurare completa a casei in cadrul companiei are acoperite toate riscurile.

 • "Din perspectiva noastra, un client care cumpara de la Allianz-Tiriac o polita de asigurare facultativa completa a casei este protejat impotriva tuturor riscurilor, inclusiv impotriva celor din catastrofe naturale", a spus Rangam Bir.

Exprimandu-se asupra modificarilor aduse la aceasta lege, acesta a precizat ca "din perspectiva sociala ramane obligativitatea incheierii unei polite care sa acopere cel putin cele trei riscuri".

Allianz-Tiriac Asigurari nu se afla printre cele 13 companii de asigurari membre PAID care sunt autorizate sa incheie asigurarea obligatorie de locuinta, polita care acopera numai trei riscuri: cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile.

Rangam Bir a mai spus ca Allianz-Tiriac nu intentioneaza sa creeze un produs de asigurare a locuintelor care sa asigure doar cele trei riscuri.

 • "Nu vom avea o astfel de polita care sa aiba acoperirea doar a celor trei riscuri. In cadrul Allianz nu am avut niciodata intentia de a oferi acest tip de acoperire limitata. Ceea ce vom face este ca, daca vor veni la noi clienti care nu vor dori decat sa-si acopere cele trei riscuri vom cauta sa avem un parteneriat cu o companie care poate sa ofere acea asigurare obligatorie. Cred insa ca vor fi rare aceste cazuri pentru ca baza noastra de clienti este formata de persoane care-si doresc o asigurare conform nevoilor lor de protectie si nu doar sa-si acopere cele trei riscuri pentru a se conforma legii", a mai spus Rangam Bir.

Pentru a fi respectata legislatia, un posibil parteneriat cu una din companiile membre PAID ar urma sa se faca prin Allianz Direct, companie separata de Allianz-Tiriac Asigurari, care are activitate de intermediere in asigurari si poate incheia un astfel de acord.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7178 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  interesul PAID (Miercuri, 15 decembrie 2010, 19:00)

  cornel [anonim]

  la noi ca la nimeni. trebuie sa fac sapte asigurari pentru acelasi obiect. Nu inteleleg interpretarea domnului de la PAID decit ca punctul sau de vedere .
  • +1 (1 vot)    
   Re: Interesul PAID (Miercuri, 15 decembrie 2010, 21:38)

   MLZ [anonim] i-a raspuns lui cornel

   Pai dc iti faci asigurare facultativa la firma X (care nu este in PAID), toti banii tai vor fi folositi de firma X, iar PAID-ul nu vede nimic.

   Daca esti obligat sa iti faci pentru primii 20.000 EUR asigurare la PAID, banii aia ii foloseste PAID, si cu ei ii vor despagubi pe terminatii care-si fac casele prin albiile raurilor.

   Caci asta e scopul asigurarilor obligatorii. Nu se fac din grija cetateanului, ci din grija Statului care nu poate sa-i refuze pe inundati (ca nu da bine la vot dup'aia) dar nu poate nici sa le faca case din banii de la buget (ca nu mai raman pentru "combinatii"). Si atunci .... le facem noi :))

   C'asa-i in tenis! :(
  • +1 (1 vot)    
   nu chiar (Miercuri, 15 decembrie 2010, 22:27)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui cornel

   e acelasi obiect dar se face pentru riscuri diferite
  • 0 (0 voturi)    
   Sa-si acopere incompetenta (Joi, 16 decembrie 2010, 11:12)

   Tedu [anonim] i-a raspuns lui cornel

   Interpretarea domnului de la PAID este abuziva. As vrea sa vad daca are tupeul sa o dea in scris. Pun pariu ca nu o va face in veci, pentru ca atunci poate fi reclamat penal pentru abuz in functie impotriva intereselor private.

   Practic vorbind, vor sa-si acopere incompetenta. PAID a acceptat crearea unui produs ciuntit, cu mult prea putine riscuri si cu sume asigurate mult prea mici. Din cele 10-12 milioane de locuinte nu au fost in stare sa convinga proprietarii sa-si incheie asigurare PAID decat pentru mai putin de 500.000. Cum nu vor sa investeasca in promovare, iar produsul PAID este o prostie, acum cauta cu disperare sa ii sperie pe cei care sunt deja convinsi de utilitatea unei asigurari de locuinta si au asa ceva.

   Articolul nou de lege e clar: cat timp ai polita facultativa (iti reinnoiesti polita de locuinta facultativa, care acopera mult mai multe riscuri, incluzandu-le pe cele 3 obligatorii) nu ti se aplica obligatia de a achizitiona "pseudo-asigurarea" PAID, pentru ca nu intrii sub incidenta legii PAID.
 • 0 (0 voturi)    
  Absolut stupid! (Miercuri, 15 decembrie 2010, 19:28)

  vercingetorix [anonim]

  Daca eu imi asigur locuinta pentru 40.000 de euro, de ce sa imi fac 2 asigurari? De ce nu ajunge una singura? Ca sa raporteze firmele de asigirari ca au sute de mii de clienti? De ce nu sunt obligati sa isi asigure locuinta DOAR cei care nu au asigurare?

  "Legea are un caracter social". Pai, parca nu se mai vroia ca in Romania sa mai existe vreo urma de social pentru ca statul nu ne poate avea pe toti in grija, conform presedintelui.

  O lege gandita cu picioarele ca de obicei.
 • 0 (0 voturi)    
  ce? (Miercuri, 15 decembrie 2010, 19:31)

  ciankanel [anonim]

  Cine ma poate lamuri si e mine ?Daca nu imi asigur casa ce se intimpla ?
  • +1 (1 vot)    
   amenda (Miercuri, 15 decembrie 2010, 22:28)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui ciankanel

   100-500 lei
  • 0 (0 voturi)    
   Depinde (Joi, 16 decembrie 2010, 11:22)

   Tedu [anonim] i-a raspuns lui ciankanel

   Daca nu ti-o asiguri deloc (facultativ sau PAID): intrii sub incidenta legii PAID => amenda 100 - 500 lei. In practica, achiti in 48 de ore jumatate din minim, adica 50 lei.

   Daca ti-o asiguri facultativ cu o polita care nu e PAID: nu patesti nimic, pentru ca nu intrii sub incidenta legii. Ai platit probabil o suma mai mare, dar esti asigurat impotriva unui set consistent de riscuri si in limita unei sume echivalente cu valoarea reala a casei tale.

   Daca ti-o asiguri cu o polita PAID: intrii sub incidenta legii PAID, nu platesti amenda, ai platit doar 10-15-20 euro, esti asigurat doar pentru cele 3 riscuri, in limita unei sume foarte mici.
 • 0 (0 voturi)    
  E o mare teapa (Miercuri, 15 decembrie 2010, 19:34)

  Andrei Gh. [anonim]

  Astia ne prostesc pe fata.fratilor mai bine ii ziceati taxa de solidaritate,nu asigurare.
 • 0 (0 voturi)    
  Fiecare interpreteaza cum ii convine! (Miercuri, 15 decembrie 2010, 19:55)

  camelia [anonim]

  Eu am asigurare a locuintei de peste 12 ani.
  Cu ce ma ajuta pe mine sa am doua asigurari pentru aceeasi locuinta. Doar ca sa alerg mai mult in caz de dauna, sa consumam mai mult timp si hartie?

  Daca este o asigurare "sociala" de ce nu se incaseaza prima odata cu impozitul, cum era pe vremea lui Ceausescu?

  Mie mi se pare un imens joc de interese.
  Chiar lasam lucrurile la voia intamplarii?
  • +1 (1 vot)    
   E o interpretare abuziva (Joi, 16 decembrie 2010, 11:26)

   Tedu [anonim] i-a raspuns lui camelia

   Nu e legal sa iti faci 2 asigurari pentru aceeasi bun. In asigurari asta se cheama FRAUDA, e fapta penala si e pedepsita cu amenda penala si posibil inchisoare.

   Legea spune acum clar ca daca ai polita facultativa nu intrii sub incidenta legii, deci nu ai obligatia de a achizitiona polita PAID. Reinnoiesteti linistit polita facultativa la asiguratorul pe care ti l-ai ales, nu exista acoperire legala pentru a fi amendat.

   PAID nu este investit cu putere de a intrepreta legea, ce spun ei e un simplu comentariu care are tot atata valoare legala cat are si raspunsul meu de aici.
 • 0 (0 voturi)    
  asigurare facultativa (Miercuri, 15 decembrie 2010, 19:58)

  MIANA DINU [anonim]

  Mi-a expirat asigurarea facultativa si azi mi-am reinnoit-o pentru o valoarea a casei de 30000 euro la o companie care nu este inclusa in cele 13 companii , membre PAID.Trebuie sa mai fac asigurarea obligatorie avand in vedere modificarea adusa legii ?
  • 0 (0 voturi)    
   am citit legea veche si... (Miercuri, 15 decembrie 2010, 20:49)

   emigrant [anonim] i-a raspuns lui MIANA DINU

   Conform legii vechi, da, trebuie sa-ti faci asigurare obligatorie in termen de 5 zile dupa expirarea celei facultative (care era inca valida cand a intrat in vigoare legea).

   Conform legii noi nu mi-e clar (trebuie sa citesc intai iar tot continutul sau macar sa vad la ce articol exact intra amendamentul nou). Si mie imi expira asiguarea facultativa in cateva zile si mi-a zis agentul sa astept pana se lamureste care-i treaba cu noua modificare la lege. Eu locuiesc in afara tarii in acest moment si m-ar costa 1500 Euro (de persoana) sa vin in Romania doar ca sa-mi fac asigurare obligatorie (pt ca nu vad cum pot convinge de la distanta pe cineva asa cum am facut cu cea facultativa pt ca acolo stiam agentul personal).
   • 0 (0 voturi)    
    Nu astepta (Joi, 16 decembrie 2010, 11:29)

    Tedu [anonim] i-a raspuns lui emigrant

    Nu astepta nimic, pentru ca daca astepti intrii sub incidenta legii PAID. Reinnoiesteti polita facultativa si in felul asta legea PAID nu ti se aplica. Noul articol de lege e clar (vezi ca e citat in articol).

    NU te speria, PAID nu au putere legislativa sau de a interpreta legea. PAID comenteaza abuziv si nesimtit, fara a preciza ca ce spun ei nu are nici o valoare legala.
 • 0 (0 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 15 decembrie 2010, 20:09)

  Radu-Mihai [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   De unde 400.000.000 (Miercuri, 15 decembrie 2010, 21:24)

   Un oarecare [anonim] i-a raspuns lui Radu-Mihai

   8.000.000 x 20 = 160.000.000
   Avand in vedere ca multe locuinte se inacdreaza la asigurarea de 10E suma poate fi mult mai mica.
   Deci de unde 400milioane?
 • 0 (0 voturi)    
  mare prostie (Miercuri, 15 decembrie 2010, 22:01)

  Dana [anonim]

  Interpretarea d-lui de la PAID este gresita. Si pana acum legea asigurarii obligatorii a locuintei prevedea ca in cazul in care detii o asigurare facultativa sa nu fii obligat sa-ti faci asigurare PAD decat la expirare. Prin aceasta modificare a legii s-a dorit tocmai eliminarea acestei situatii, de a-ti face 2 asigurari cand poti avea una singura, pt toate riscurile.
  Ceea ce incearca dl de la PAID este sa interpreteze cum ii convine pt ca PAID are mult de pierdut din cauza acestei modificari a legii, o modificare foarte normala si logica, dupa parerea mea.
  Sper sa nu-i iasa pt ca ar fi o mare porcarie si o pierdere de timp si bani!
  • 0 (0 voturi)    
   Problema e ca (Joi, 16 decembrie 2010, 1:05)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Dana

   Asig pt locuinta se face ca si cea de masina, pe termen de un an. In fiecare an primesti alta polita, deci o "asig noua", ca sa interpretez si eu. Desi, eu am un credit ipotecar pe inca ~25 de ani, si sunt obligat de banca sa ma asigur pt acesti 25 de ani. Adica, voi avea 25 de polite. Cum expira prima, pac cu cea "obligatorie", daca e sa ma iau dupa mesterul de la PAID. Pt mine insa (tot interpretare), asig mea va expira in momentul in care voi termina creditul, adica cand il voi plati integral (sper ca-n mai putin de 25 de ani, totusi :)). Polita facultativa e oricum cesionata catre banca. Care banca nu va accepta ca eu sa asigur doar 80% din cat am luat creditul (ca deh, 20k sunt asigurati obligatoriu). Deci, voi fi oricum obligat sa-mi fac asig facultativa pe toata suma, adica pt mine cea obligatorie e doar o cotizatie sociala. A, da, si cum mai zicea cineva, sunt cam departe ca sa-mi fac diverse modificari la ordin, cum vad ca se practica in Ro. Dracu, pana si conturile ti le blocheaza daca nu-ti actualizezi anual datele. Cica cerinta BNR.
   • +1 (1 vot)    
    interpretare (Joi, 16 decembrie 2010, 10:23)

    spy [anonim] i-a raspuns lui Mihai

    o polita expira dupa un an. cin a expirat se face PAID pt 20.000 euro si pt restul de la 20.000 in sus se face facultativa ambele cesionate bancii. mare diferenta n-ar trebui sa fie ca pret, numai ca se rupe in 2 bucati.
    • 0 (0 voturi)    
     nu e chiar asa (Joi, 16 decembrie 2010, 13:50)

     elena [anonim] i-a raspuns lui spy

     aia obligatorie e doar pentru 3 evenimente, si daca iti asiguri casa facultativ doar 80%, in caz de incendiu, primesti 80%, ca nu o poti asigura (cred) pentru cele 3 evenimente cu 80% si restul cu 100%. e destul de ambigua situatia.
 • 0 (0 voturi)    
  asigurari (Joi, 16 decembrie 2010, 0:53)

  nicu ion [anonim]

  d-le de la paid , dar cum se face ca nu asigurati de nici un fel casle care sunt in zone inundabile ? Oare "OBLIGATORIU PT TOTZI CE INSEAMNA PT ASIGURATORI?;SAU ACESTIA AU ALT REGIM (,FACULTATIV )si nu stin noi
 • 0 (0 voturi)    
  Ce este PAID? (Joi, 16 decembrie 2010, 7:46)

  minus [anonim]

  Din cate inteleg este o organizatie care interpreteaza legea si da un comunicat.

  Legea care pune răspicat la un paragraf :
  "Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care ...."
  De fapt PAID spune ca "pentru informarea corecta a populatiei si evitarea oricaror confuzii de interpretare", trebui considerat ca INTRA sub incidenta legii si persoanele fizice si juridice care .....

  DE CE, "nu intra" se interpretează corect ca "intra"?
  Si la urma urmei de ce mi-ar pasa de comunicatul PAID, care pare a fi opera unor persoane "interesate"?
  • 0 (0 voturi)    
   Corect (Joi, 16 decembrie 2010, 10:38)

   vlad [anonim] i-a raspuns lui minus

   De cand are PAID putere de a interpreta? E cumva instanta de judecata?

   Ok, imi fac asigurrare facultativa care include cele 3 riscuri si pe urma sa vad ce o sa faca PAID in privinta asta.

   Ah, in afara ca arunca niste fumigene in interesul propriu.
 • 0 (0 voturi)    
  Tolomacul de Bulugea (Joi, 16 decembrie 2010, 17:30)

  Baselu [anonim]

  Bulugea saracu' are impresia ca Presedintele Romaniei este Angela Toncescu ( Presdintele CSA ).La cat e de tolomac si de pupincurist este, el saracu' nu stie ca exista si altcineva mai important decat preacurata si cinstita Toncescu.
  Domnule PRESEDINTE TRAIAN BASESCU, tovarasu' Bulugea nu va recunoaste ca presedinte!
 • +1 (1 vot)    
  teapa pentru fraieri (Vineri, 17 decembrie 2010, 17:13)

  deos [anonim]

  Aveti asigurare medicala?
  Mergeti la spital cu taxiul si aveti grija sa nu uitati medicamentele de care veti avea nevoie dupa ce in prealabil v-ati imprumutat de ceva bani.

  Platiti o viata pentru asigurare pensie ?
  N-o mai primiti intreaga sau deloc.

  Mergeti la munca si primiti tot salariul?
  Daca nu, du-te la banca si vezi daca-ti da.
  samd....

  In cazul unui dezastru, ca tot se apropie cutremurul
  credeti ca vor avea bani sa va dea?
 • 0 (0 voturi)    
  UN RASPUNS (Vineri, 24 decembrie 2010, 20:17)

  Anonim [anonim]

  domnul de la paid, spune ca daca cineva si-a incheiat o asigurare facultativa pana la data de 31.08.2010, nu trebuie sa-si mai faca si o asigurare obligatorie, dacat in momentul in care trebuie sa o reinnoiasca. dupa parerea mea, oamenii ar trebui sa plateasca cu 10 sau 20e in plus. de ce? va dau un exemplu:
  - eu am casa evaluata la 50000e;
  -dupa cum au zis domnii respectivi, ar trebui sa-mi fac o asigurare obligatorie de 20e, iar 30e fac o polita facultativa.
  - ce imi asigura mie pe obligatorie: cutremur, inundatii si alunecari de teren
  - pentru ce valoare sunt asigurat 50000e sau 20000e, cu cei 20e de pe asigurarea obligatorie?
  -eu zic ca sunt asigurat in functie de suma platita: adica 20000e, diferenta pana la 50000e, cine mi-o asigura?
  -ar trebui acum sa-mi fac si o polita facultativa in care sa am pe langa cutremur, inundatii si alunecari de teren (echivalentul a 20000e) si incendiu, refulare de apa, grindina etc.
  - pentru ce suma? eu zic 50e, daca vreau sa am asigurata in totalitate casa si nu partial
  - daca as fi asigurat-o doar pentru 30e, imi acopera 30000e din casa, pentru incendiu, acumulari gaze etc, dar nu imi acopera si cutremur, alunecari de teren si inundatii


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by