Warren Buffet si Bill Gates, impreuna cu sotia sa, Melinda, pregatesc o campanie caritabila care ar putea revolutiona comportamentul filantropic al americanilor, scrie CNN Money. Scopul celor trei - sa ii determine pe miliardarii tarii, incepand cu cei din lista intocmita de revista Forbes, sa se angajeze la cedarea a cel putin jumatate din valoarea averii lor organizatiilor caritabile.

In ultimii patru ani, Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume dupa Carlos Slim si Bill Gates, a donat fundatiei sotilor Gates 6,4 miliarde de dolari. Impreuna cu banii donati chiar de Bill si Melinda Gates, fundatia a reusit sa ofere, in fiecare an, aproximativ 3 miliarde de dolari, in special organizatiilor medicale.

Intr-un calcul aproximativ, intreaga avere a celor 400 de miliardari din topul Forbes s-ar ridica la 1,2 trilioane de dolari. Astfel, daca acestia s-ar angaja la initiativa celor trei, s-ar strange 600 de miliarde de dolari pentru organizatii caritabile.

Buffett a explicat ca oamenii foarte bogati se gandesc ce ar putea face cu averilor lor, insa amana decizia, uneori pana la momentul cand e prea tarziu.

"Daca asteapta sa isi scrie testamentul la 90 de ani, sansa ca puterea lor de gandire si vointa sa fie mai bune decat in prezent este nula," a spus celebrul investitor.

Ideea s-a dezvoltat anul trecut, la o intalnire intre miliardari, prezidata de David Rockefeller la New York, la care au luat parte, printre altii, Oprah si Michael Bloomberg, primarul New York-ului si al optulea cel mai bogat om din SUA.

"In urmatorii 3 - 5 ani, trebuie sa avem un numar semnificativ de miliardari inscrisi. Asta ar fi un succes," a precizat Melinda Gates.