Curtea Europeana de Justitie a decis ca asiguratorii nu mai pot lua in calcul sexul unei persoane atunci cand stabilesc o prima de asigurare, relateaza BBC, intrucat aceasta clauza este discriminatorie. Asta inseamna ca femeile, care plateau asigurari auto mai mici pentru ca erau considerate mai prudente in trafic, vor plati de-acum la fel ca si soferii barbati.

Curtea s-a pronuntat in urma contestatiei depusa de un grup belgian de consumatori.

"A lua in considerare sexul individului asigurat ca factor de risc in contractele de asigurare constituie discriminare," motiveaza CEJ.

Obligativitatea pentru primele de asigurare si beneficii unisex va intra in vigoare de la 21 decembrie 2012, pentru a da timp industriei europene a asigurarilor si guvernelor nationale sa se adapteze.

Decizia CEJ va afecta si cuantumul pensiei anuale, pentru ca femeile traiesc in general mai mult decat barbatii si primesc o pensie anuala mai mica pentru aceeasi suma de bani.

Industria asigurarilor a avertizat ca in urma schimbarii barbatii vor primi bani mai putini din pensia anuala decat in prezent, atunci cand beneficiile lor vor fi aduse in linie cu cele ale femeilor.