Facebook a anuntat miercuri o crestere cu 25% a numarului de actiuni care vor fi oferite la vanzare pe bursa, vineri, ceea ce i-ar putea permite sa incaseze aproximativ 16 miliarde de dolari, informeaza AFP.

Facebook a indicat intr-un nou document bursier ca va oferi pe piata mai mult de 421 de milioane de actiuni, cu posibilitatea ca numarul total de titluri de valoare sa depaseasca 484 milioane, in cazul unei cereri puternice din partea investitorilor. Numarul initial de actiuni oferite era de 337 milioane.

Societatea californiana nu a furnizat nicio explicatie suplimentara pentru aceasta crestere, iar decizia vine la doar o zi dupa ce reteaua sociala a anuntat ca va creste pretul actiunilor cu 21%, intre 34-38 de dolari, conform BBC.

Un numar mare de analisti au evocat marti cererea enorma din partea investitorilor pentru titlurile uneia dintre cele mai mari companii online la nivel mondial, care numara peste 900 de milioane de utilizatori. Facebook a avut un profit de 1 miliard de dolari anul trecut.

Valoarea anuntata de societate este asteptata sa atinga cel putin 85 de miliarde de dolari, ajungand in timp la 104 miliarde, dupa luarea in considerare a exercitarii tuturor optiunilor de cumpare ale actionarilor.

Noii actionari nu vor avea totusi foarte multe de spus in ceea ce priveste modul in care compania este condusa.

Actiunile scoase la vanzare sunt de tip "A", care ofera posibilitatea unui singur vot per actiune, in timp ce proprietarii actuali au actiuni de tip "B", reprezentand 10 voturi per actiune detinuta. Acestia vor controla mai mult de 96% din voturi dupa listarea publica, iar fondatorul Mark Zuckerberg va detine sub 56% din puterea de vot a companiei.