Microsoft a dat in San Francisco primele detalii despre Windows Phone 8, cel mai nou sistem de operare gandit pentru smartphone-uri. Compania spune ca e cel mai avansat sistem de operare pe care l-a creat pana acum si adauga ca va avea multe din trasaturile lui Windows 8, sistem care va aparea pe PC-uri si tablete tot anul acesta.

Microsoft Windows Phone 8 se lanseaza pana la final de 2012Foto: Microsoft

Windows Phone 7 s-a lansat in toamna lui 2010, insa desi este prezent pe cateva smartphone-uri, totusi are cota de piata foarte mica. Acum, Microsoft anunta noul Windows Phone 8 despre care spune ca are multe in comun cu Windows 8, asemanarile nefiind doar de suprafata, sustin oficialii companiei americane.

Microsoft spune ca noul Windows Phone 8 va rula pe telefoane cu procesoare multi-core, pe smartphone-uri cu ecrane mai mari si mai performante (rezolutie 1280x768), pe modele care vor suporta tehnologia NFC wireless sharing si care vor dispune si de slot microSD.

Compania mai spune ca pe noile telefoane se va gasi browserul Internet Explorer 10 iar ele vor putea fi folosite si ca "portofele electronice" pentru a plati diverse lucruri direct cu telefonul.

Compania mai promite ca pe smartphone-urile cu Windows 8 vor fi harti mai detaliate si mai de calitate, vor putea fi gasite harti ale unui numar mare de tari si vor putea fi descarcate pe telefon pentru a fi utilizate in strainatate unde conexiunile de date sunt foarte scumpe.

In toamna lui 2011 compania a lansat un update pentru Windows Phone numit 7.5, cunsocut si sub numele de cod Mango. Cei care detin telefoane cu acest sistem de operare vor putea face un update la un nou ecran de start, update numit 7.8. Compania spune insa ca nu este posibil un update la Windows Phone 8 care "reprezinta o schimbare tehnologica semnificativa".

Microsoft mai spune ca noul Windows Phone va da user-ilor posibilitatea de a avea acces la un numar mai mare de jocuri si alte tipuri de aplicatii, iar pentru dezvoltatori va fi mai usor sa adapteze pentru Windows Phone 8 aplicatiile gandite pentru iOS sau Android.

Windows Phone 8 are multe elemente tehnologice in comun cu Windows 8: drivere grafice, colectiile de aplicatii DirectX si kernel-ul NT.

Microsoft spune ca producatori precum Nokia, Huawei, Samsung si HTC vor lansa telefoane cu noul Windows pe procesoare Qualcomm.