Fujifilm vrea sa isi foloseasca experienta capatata in industria fotografica si va inlocui un material costisitor folosit la ecranele tactile, cu noi tehnologii bazate pe argint, deschizandu-se astfel calea producerii unor touch-screen-uri mai ieftine si mai ales flexibile, scrie Bloomberg. Doar 2,5% din notebook-urile vandute anul trecut au avut ecran senzitiv, insa pentru anul acesta se estimeaza cam 13%.

Fujifilm si cateva companii partenere profita de experienta capatata in industria foto, cu materiale precum argintul, si vor sa inlocuiasca un material costisitor utilizat la senzorii ecranelor tactile, un material numit ITO (indium tin oxide, oxid de indiu cu staniu)

Un analist citat de Bloomberg spune ca intreaga industrie incearca de ani buni sa reduca dependenta de ITO care nu doar ca este scump, ci si putin rezistent

Adaugarea unui ecran tactil la desktop-uri de 23-27 inch pune in plus cam 180 dolari la costurile de productie, in timp ce la computere mai mici, de 11,6 inch spre exemplu, vorbim de adaugarea a 45 de dolari.

Fujiflm propune ca solutie folosirea unui material bazat pe argint pentru a crea grile de senzori extrem de fini ce pot detecta atingerile

Fujifilm este de 75 de ani in industria fotografica, e celebra pentru filmele de calitate si nu a ajuns in pragul colapsului ca si Kodak fiindca si-a diversificat activitatile cu productia de imprimante multifunctionale, echipamente medicale si componente pentru LCD-uri.

Tehnologiile despre care se vorbeste, nu doar ca reduc costurile de productie pentru ecranele tactile, ci permit si crearea de display-uri flexibile, ce se pot indoi, spre diferenta de cele cu ITO care sunt relativ usor casante.

Despre aceste ecrane ce se pot indoi si impaturi se vorbeste de ceva timp, iar Samsung a prezentat si in acest an un concept de telefon ultra-flexibil. Totusi, aceste prototipuri vor trebui sa mai evolueze si sa capete rezistenta mai mare la utilizarile solicitante de zi cu zi pentru a primi ok-ul de productie in serie.

Fujifilm nu dezvolta singura aceste tehnologii, ci vorbim si de companii precum Atmel si Uni-Pixel.