Conform unui studiu recent realizat de Ipsos MORI pentru Microsoft, cu privire la utilizarea solutiilor de cloud in randul intreprinderilor mici si mijlocii din Europa, 55% din companiile din Romania deja folosesc astfel de servicii si intre cele mai intalnite scenarii se numara e-mail-ul (49% din cazuri), stocarea de date (27%) si schimbul de documente (23%).

Cosmin Dinu, Anchor GrupFoto: Smile Media

Securitatea si confidentialitatea datelor raman principalele teme adresate de catre companiile ce nu folosesc inca solutii bazate pe cloud (70% dintre raspunsuri). In acelasi timp, pentru companiile ce folosesc deja servicii cloud, securitatea datelor (93%), securitatea online (89%) si continuitatea business-ului in caz de dezastre (84%) se numara printre cele mai importante 3 argumente pentru decizia de utilizare a cloud-ului.

Am discutat cu Cosmin Dinu, IT Manager in cadrul Anchor Grup, una dintre companiile romanesti ce folosesc solutii bazate pe cloud, pentru a invata despre experienta utilizarii si pentru a afla care sunt beneficiile obtinute.

Cosmin Dinu - Anchor Grup from Smile Media on Vimeo.

Fragmente din interviul video:

Cand ati facut trecerea catre documente in Cloud si ce foloseati inainte?

Am facut trecerea catre Office 365 in urma cu un an si jumatate. Inainte foloseam o solutie simpla, un Microsoft Exchange Server on-Premises tinut la noi, in cadrul companiei.

Care sunt celelalte motive pentru care ati facut trecerea la documente in Cloud?

Principalele motive ale schimbarii au fost necesitatea trecerii la o solutie noua si costurile serviciului. La vremea aceea, conform calculelor noastre, costurile serviciului erau cu 70% mai mici decat o solutie tinuta in-house.

Care sunt principalele avantaje pe care le ofera solutia Office 365 care v-au determinat sa o alegeti?

Principalul motiv a fost disponibilitatea foarte mare pe care ne-o ofera serviciul, ne mai având probleme de functionalitate. Si al doilea motiv a fost solutia intreaga, fiind un tot pe care l-am ales.

Pe ce aparate folositi Office 365?

In acest moment folosim Office 365 pe desktop si laptop, telefoane mobile si tablete, acoperim intreaga gama hardware.

Care a fost impactul asupra business-ului dumneavoastra?

Impactul asupra afacerii l-a dat chiar solutia in sine. Neavand foarte multe optiuni inainte, solutia de Office 365, cea totala pe care noi am ales-o, ne-a adus foarte multe functionalitati. De acum utilizatorii folosesc mult mai usor solutia, disponibilitatea acesteia ne-a facut sa mergem catre un impact asupra productivitatii de aproape de 100%.

Ce imbunatatiri ati observat pe parcursul unui an de zile?

De cand am introdus aceasta solutie timpul de raspuns e aproape de zero, nu mai avem probleme. Noi, cei din departamentul IT, putem sa ne concentram pe alte nevoi de business ale companiei.