Google a anuntat ca inchide biroul de inginerie pe care il detine in Rusia, semn ca presiunile facute de Moscova asupra marilor companii occidentale de internet le deranjeaza pe acestea. Biroul are aproximativ 100 de ingineri, in mare majoritate rusi, ei urmand sa primeasca job-uri la Google in alte tari. Celelalte operatiuni ale companiei in Rusia nu vor fi afectate, scrie Financial Times.

Autoritatile din Federatia Rusa au fost tot mai agresive cu companiile occidentale de tehnologie, iar cel mai drastic pas a fost legat de obligativitatea pastrarii datelor in Rusia, ca raspuns la scandalul de spionaj NSA. Legea ingreuneaza modul in care companiile occidentale pot opera in Rusia si le face vulnerabile in fata supravegherii desfasurata de serviciile secrete ruse.

Google va inchide biroul de inginerie din Rusia, iar cei aproape 100 de angajati vor putea lucra la Google in alte tari. Compania a inchis birouri de inginerie si in alte tari, insa nu si-a motivat deciziile. Este de presupus insa ca presiunile facute de autoritatile care vor sa controleze cat mai multe lucruri au avut un rol. Biroul din Rusia a fost deschis in 2006.

Este interesanta si istoria co-fondatorului Sergey Brin ai carui parinti au parasit Rusia dupa ce carierele stiintifice le-au fost distruse si dupa ce au suferit atacuri antisemite.