Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comert al SUA, a avertizat la Bucuresti ca pe plan global "se ridica un val de protectionism si nationalism digital prin care guvernele creaza legi si politici in favoarea industriilor nationale", fapt ce duce la "limitarea cresterii economice prin limitarea accesului cetatenilor si afacerilor la cele mai bune tehnologii din lume". Oficialul american, care conduce una dintre cele mai mari misiuni comerciale americane venite in Romania, a facut aceste declaratii intr-un discurs tinut la Summitul Regional de Securitate Cibernetica.

Bruce AndrewsFoto: Arhiva personala

Bruce Andrews a mai spus ca "Romania este in prima linie a amenintarii crescande a cyber-criminalitatii in aceasta regiune. In prima jumatate a anului 2014, autoritatile romane au raportat 54.000 alerte, dupa ce in tot anul 2013 fusesera raportate 44.000 alerte".

Oficialul american, care conduce o misiune comerciala la care participa gigantii americani din IT, a facut apologia solutiilor tehnologice furnizate de companiile din SUA: "Cred ca una dintre cele mai bune metode prin care putem ajuta Romania sa-si protejeze infrastructura critica de invazii ostile este prin intermediul tehnologiilor inovatoare furnizate de companiile americane de top din IT".

Adjunctul Secretarului pentru Comert al SUA a remarcat si contributia unor companii romanesti in industria de IT, dand ca exemplu BitDefender. De asemenea, el a elogiat expertiza romanilor in industria IT&C: "Limba romana este a doua cea mai raspandita limba in birourile Microsoft din toata lumea, dupa limba engleza. Datorita combinatiei intre sofisticarea tehnica si abilitatile lingvistice ale romanilor, giganti americani din IT precum IBM, Hewlett-Packard si Oracle si-au construit in Romania cartierele regionale", a spus Bruce Andrews.

Summitul este organizat de Ministerul pentru Societatea Informationala, Departamentul Comertului al SUA si Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti. Evenimentul dureaza trei zile si se desfasoara la Palatul Parlamentului.

La evenimentul care incepe luni sunt invitate 17 state din Europa Centrala si de Sud-Est pentru a-si prezenta "politicile in domeniul securitatii cibernetice", a aborda "tematici precum amenintarile si vulnerabilitatile cibernetice" si a identifica "oportunitati pentru colaborare internationala si regionala".

La summit vor participa companii si oficiali guvernamentali, specialisti in domeniul securitatii cibernetice din mediul public si privat din Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Statele Unite ale Americii si Romania.

In aceeasi perioada, Departamentul Comertului al SUA si Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti deruleaza la Bucuresti o misiune comerciala pentru a prezenta cele mai noi solutii pe care companiile americane le pot oferi in acest domeniu. Printre companiile americane prezente se numara giganti ai IT-ului mondial precum Cisco Systems, Hewlett Packard, IBM, Lockheed Martin, Microsoft, Oracle.