​Facebook are de curand o echipa de "social VR" a carei sarcina este sa combine activitatea de baza a retelei cu cele mai noi tendinte din realitatea virtuala. Echipa este condusa de doi oameni cu experienta in jocurile video si reprezinta o dovada ca Facebook, utilizata de peste un miliard de oameni in fiecare zi, vede cu adevarat promitator domeniul realitatii virtuale. Casca Oculus se va lansa luna viitoare, la pretul de 600 dolari, dar Facebook va multiplica si colaborarea cu Samsung pentru dispozitivul Gear VR. Realitatea virtuala reprezinta urmatorul pas in comunicarea online, dupa text, poze si video, a spus duminica, Mark Zuckerberg, prezent la evenimentul Samsung de la Mobile World Congress Barcelona.

HotNews.roFoto: Hotnews

Echipa de lucru este cndusa de Daniel James si Mike Booth care au creat in trecut experiente 3D multiplayer in industria jocurilor video. Financial Times noteaza, relatand informatiile, ca aceasta comunitate VR gandita de Facebook ar putea fi ceva in genul Secon Life, lumea virtuala care era la moda acum aproape zece ani.

"Realitatea virtuala reprezinta cea mai noua platforma unde fiecare va experimenta si distribui ceea ce va dori", a spus duminica, Mark Zuckerberg, dand un mesaj cat se poate de clar: realitatea virtuala are viitor si exte "the next big thing" in dezvoltarea Facebook.

Facebook a spus ca utilizatorii au adaugat 20.000 de video-uri in formatul lansat la fnal de 2015, fiind vorba de acele "video-uri sferice" la care userii se pot uita in diverse directii in timpul vizionarii.

Facebook a cumparat acum doi ani compania Oculus, cu doua miliarde dolari, iar oamenii de la Oculus au colaborat cu Samsung pentru a scoate pe piata Gear VR, o casca de realitate virtuala care costa 99 de dolari si care functioneaza cu ajutorul unui smartphone Samsung de noua generatie.

Mark Zuckerberg a fost invitat duminica la evenimentul Samsung de la Mobile World Congress Barcelona, eveniment la care compania sud-coreeana a lansat noile Galaxy S7 si S7 edge. Tot acolo, Zuckerberg s-a aratat incantat de realitatea virtuala si de vitorul ei, mesajul fiind cat se poate de clar: se va investi enorm in tehnologie.

El a spus ca realitatea virtuala este cea mai noua platforma pe care oamenii vor alege sa impartaseasca diverse experiente, sugerand ca diversi prieteni se vor aduna la focuri de tabara virtuale, vor urmari filme simultan in sali virtuale de cinema sau vor tine sedinte virtuale. "VR va deveni cea mai sociala platforma", a spus CEO-ul Facebook, adaugand ca sute de ingineri lucreaza pentru ca tehnologia sa te faca sa simti ca si cand a fi in acele locuri cu adevarat.

Si Samsung a lansat o noua camera de 360 de grade care permite filmarea de "video-uri sferice" care sa fie vizionate apoi pe Gear VR.

Mai este insa mult de lucru: imaginile sunt "pixelate" si la dispozitivele care se bazeaza pe smartphone este greu sa te uiti mai mult de 10-15 minute fara sa te ia ameteala. Castile profesionale stil Oculus sau HTC Vive costa 600-800 dolari si trebuie legate la un computer dde circa 1.000 dolari.