​Centrul de dezvoltare Intel deschis in 2010 la Bucuresti se va inchide, scrie site-ul american de tehnologie ZDNet care a discutat cu manageri din companie si cu figuri cunoscute din IT-ul romanesc. Mai mult, si operatiunile de la Cluj, in domeniul educational, au toate sansele de a fi suprimate. Decizia nu este din cauza ca Romania ar fi gresit cu ceva, ci este parte a unui plan urias de restructurare care cuprinde renuntarea la 12.000 de angajati Intel la nivel mondial si inchiderea mai multor fabrici si centre R&D. Aproximativ 200 de oameni vor ramane fara loc de munca, insa putem presupune ca isi vor gasi rapid, dat fiind ca au lucrat la o companie de prestigiu.

Premierul M. R. Ungureanu inaugura in 2012 centrul IntelFoto: Intel

ZDNet scrie, citand un manager important din companie, ca vor ramane fara loc de munca oameni care lucrau pe proiecte de internet of things si de Android.

Decizia a fost pentru multi o surpriza, in special pentru echipa de internet of things care a fost creata anul trecut. Seful Intel pe plan mondial spunea pe 19 aprilie ca internet of things si domeniul centrelor de date vor fi in viitor principalele motoare de crestere pentru gigantul IT.

Intel va renunta si la echipa care dezvolta soft educational la Cluj, mai spun sursele. Echipa de la Galati nu va fi afectata. In 2009 Intel a cumparat la nivel mondial compania Wind River care avea echipa la Galati.

Andrei Pitis, vicepresedinte ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii), spune ca potentiala inchidere nu are legatura cu Romania, ci face parte din strategia Intel la nivel mondial. El adauga ca, desi decizia este una trista, Romania este inca atragatoare pentru companiile din tehnologie si sunt nume importante care vor sa investeasca.

Intel anunta in noiembrie 2010 deschiderea centrului de software din Bucuresti unde investitiile au fost de "cateva milioane euro", iar in acel moment lucrau 25 de oameni, planurile fiind sa se ajunga la 100 de angajati pana la final de 2011. In februarie 2012 erau 75 de angajati si atunci centrul era complet operational si a fost oficial inaugurat.

Lucrurile s-au schimbat insa dupa ce la inceput de 2011 Nokia anunta ca va utiliza sistemul de operare Windows pe viitoarele telefoane, in timp ce sistemul MeeGo la care Nokia si Intel lucrau impreuna, a fost tras pe linie moarta. MeeGo era unul dintre obiectele de activitate ale noului centru de la Bucuresti, iar viitorul acestui centru era inca de atunci pus sub semnul intrebarii. Intel a reorientat insa centrul spre domeniile pe care activeaza acum.

Apoi lucrurile au parut sa se rezolve si centrul s-a repozitionat pe partea de sisteme de operare. Intel nu dezvolta produsul final, insa centrul are experienta pe partea de dezvoltare Android, sistemul de operare fiind optimizat pentru cele mai noi platforme Intel. Unele echipe lucreaza pe tehnologii cloud si s-a adaugat si domeniul data center, spunea pentru HotNews in toamna lui 2014 directoarea centrului, Monica-Ene Pietrosanu, in acel moment fiind 180 de angajati, cu planuri de a adauga inca 20.

Apoi in toamna lui 2015 Intel spunea ca la centru lucreaza 240 de oameni, mai ales pentru cercetare si dezvoltare software in domeniul Internet of Things, O echipa dedicata se ocupa de optimizarea anumitor produse Intel IoT, avand contributii in diverse proiecte Open Source, spuneau cei de la Intel, fara a da insa detalii.

Acum este clar ca istoria centrului a ajuns la punctul final.

Contextul este unul complicat pentru Intel care anunta pe 19 aprilie un plan amplu de restructurare ce prevede renuntarea la 12.000 dintre cei 107.000 de angajati pe plan mondial. Compania va anunta mare parte dintre angajatii vizati pana in luna iunie, insa restructurarile vor continua pana la mijloc de 2017.

Intel avea aproape 500 de angajati in tara.