In toate domeniile industriale exista o lipsa acuta de personal. De la sectorul auto pana la cel logistic, pur si simplu nu se mai gasesc suficienti candidati pentru oferta de munca. Lucrurile vor fi si mai dificile in 2018, asa ca este timpul sa actionati. Daca vreti sa automatizati anumite procese cu ajutorul robotilor, este important sa va construiti o argumentatie financiara solida, pentru a determina valoarea reala a beneficiilor.

Coboti - Roboti colaborativiFoto: Smile Media

Multe companii calculeaza rentabilitatea investitiei utilizand metoda duratei de recuperare a acesteia, respectiv prin impartirea costului robotului la salariul lunar al personalului. Este important de retinut ca acest mod de calcul va va impiedica sa evaluati valoarea si impactul de ansamblu pe care automatizarea le poate aduce companiei.

Pentru o evaluare mai corecta, va trebui mai intai ca, plecand de la costul initial, sa luati in considerare beneficiile tangibile si intangibile atat pe termen scurt, cat si pe termen lung aduse de investitia in acest tip de automatizare a operatiunilor companiei.

Aspecte importante privind argumentatia

Asigurati-va ca ati inclus in calcul urmatoarele elemente, astfel incat sa puteti decide ce fel de robot este cel mai potrivit pentru companie:

1. Investitia totala in echipamentul robotic

Daca robotizarea se va face cu roboti colaborativi, care va fi investitia totala, prin comparatie cu aceea intr-un robot industrial traditional?

Calculul investitiei totale in echipamentele robotice include investitia initiala, la care se adauga eventualele tarife pentru accesorii aditionale si pentru integrarea sistemelor.

Luati in consideratie costurile viitoare de intretinere, precum si aspecte precum capacitatea unui robot de a putea fi realocat (sau nu) cu usurinta pe fluxul intern de lucru, pentru a satisface cerintele in schimbare ale operatiunilor de productie. In cazul in care intentionati sa instalati roboti industriali traditionali, vedeti daca trebuie sa modificati planul halei de productie, deoarece aceasta poate angaja un cost considerabil. De asemenea, luati in calcul si costurile asociate aducerii la zi sau imbunatatirii echipamentelor si tineti seama de posibilitatea de a adauga ulterior noi capacitati echipamentelor existente.

Pentru a lua un exemplu, instalarea unui robot colaborativ va insemna reducerea la minimum a costurilor cu integrarea sistemelor, gratie usurintei in utilizare si programare, flexibilitatii si dimensiunilor reduse ale acestuia, precum si posibilitatii ca operatiunile de intretinere si actualizare a echipamentului si software-ului sa fie realizate de catre utilizator.

2. Cheltuieli cu forta de munca

Ce ar insemna utilizarea de roboti colaborativi pentru sanatatea, starea de bine si siguranta angajatilor?

In cazul in care doar un anumit proces de productie va fi automatizat, care ar fi nivelul economiilor in termeni de costuri sociale si cheltuieli de sanatate, medicale si cu asigurarile, economii realizate prin introducerea unor practici de lucru mai sigure si mai ergonomice?

Automatizarea va pastra nivelul de siguranta a angajatilor in special daca utilizati roboti colaborativi, care au un design ergonomic si pot lucra alaturi de oameni in conditii de eficacitate si securitate.

Problemele de sanatate si securitate a muncii (SSM) asociate operatiunilor manuale sunt larg raspandite, in special sub forma afectiunilor musculoscheletale (MSD). Gratie adoptarii robotilor colaborativi, aceste probleme pot fi semnificativ diminuate, deoarece oamenii pot astfel indeplini sarcini mai putin solicitante si repetitive, avansand pe pozitii superioare, cu valoare adaugata. De asemenea, robotii colaborativi le ofera angajatilor ocazia de a invata despre tehnologia robotica si de a deprinde noi abilitati, ce vor reprezenta un factor de sprijin atat pentru cariera lor, cat si pentru dezvoltarea afacerii.

Ce economii de costuri cu formarea si recrutarea rezulta din utilizarea unui robot colaborativ?

Robotii colaborativi pot fi usor instalati, programati, reprogramati si integrati in fluxul de operatiuni al unei companii, practic de catre oricine, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa contractati ingineri sau tehnicieni calificati ca integratori de sisteme sau ca specialisti in mentenanta robotilor. Utilizarea cobotilor simplifica automatizarea, economiseste timp si nu va duce la o intrerupere indelungata a productiei in timpul operatiunilor de instalare. Aceasta inseamna ca veti economisi timp si bani cu recrutarea si formarea personalului.

3. Eficienta sporita

Ce inseamna pentru afacere castigul de productivitate?

Estimati numarul proceselor repetitive si manuale care sunt executate in prezent pe liniile de productie ale companiei dumneavoastra. Timp de cate ore, zile sau saptamani ruleaza acestea? De cati angajati este nevoie pentru a indeplini aceste sarcini? Pentru a asigura si pe viitor sanatatea si securitatea personalului, imaginati-va beneficiile aduse atat angajatilor, cat si companiei de automatizarea acestor procese cu ajutorul robotilor. Automatizarea va elimina grijile angajatilor cu privire la sanatatea, starea de bine si securitatea la locul de munca si de asemenea le va permite sa petreaca mai mult timp lucrand la sarcini sau proiecte mai interesante din cadrul companiei.

Daca aceste sarcini de tip repetitiv ar fi efectuate de un robot timp de 24 de ore pe zi, ganditi-va cu cat se va scurta timpul dintre startul productiei si livrarea la consumatorul final. Daca ati eficientizat deja productia, ganditi-va cu cat puteti majora volumul actual al acesteia. Aceasta ar putea insemna largirea fortei de munca, pentru a satisface cresterea cererii.

4. Stabilitatea productiei

Ce economii de materie prima poate aduce robotizarea? Cu cat ar creste astfel volumul productiei? Ce ar insemna pentru companie un grad mai ridicat de loialitate si retentie a consumatorilor?

Daca aveti o linie de productie cu performante fluctuante si un slab control al calitatii, aceasta inseamna ca risipiti materii prime, iar rata de rebut este ridicata. Drept rezultat, gradul de loialitate si cel de retentie a consumatorilor vor scadea inevitabil, deoarece, de fiecare data cand plaseaza o comanda, acestia isi doresc produse realizate la un standard constant de calitate.

Tehnologia robotilor colaborativi asigura o productie la standarde constante de inalta calitate, ceea ce va reduce semnificativ risipa de materii prime. De asemenea, aceasta va contribui la dezvoltarea afacerii, deoarece angajatii vor fi mai productivi.

Daca aveti o linie de productie ale carei performante fluctueaza, scrieti pe o foaie de hartie argumentele in favoarea si impotriva executiei sarcinilor respective de catre un angajat, prin comparatie cu automatizarea acestora cu ajutorul unui robot colaborativ.

Toate aceste aspecte merita efortul de a fi examinate, astfel incat sa intelegeti la dimensiunile sale reale valoarea pe care robotizarea o va aduce companiei atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Acesta este un proces detaliat, deoarece este vorba de o investitie in cresterea, in dezvoltarea, in sustenabilitatea si competitivitatea companiei.

Definitie

Atunci cand va construiti argumentatia, utilizati ROI ca instrument de fundamentare a investitiei in robotizare, nu durata de recuperare, care nu este altceva decat numarul zilelor, lunilor sau anilor necesare pentru a acoperi costul investitiei. Aceasta durata va depasi intotdeauna ROI deoarece include, de exemplu, costurile salariale, in vreme ce calculul ROI ia in considerare, in ansamblul lor, impactul si beneficiile atat de natura tangibila, cat si intangibila, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Cereti sfaturi concrete despre cum puteti rezolva problemele de productie cu ajutorul cobotilor (roboti colaborativi): https://www.cobotware.ro/