Comisia Europeană a avertizat Facebook că datele preliminare arată faptul că rețeaua socială încalcă legislația din domeniul concurenței când este vorba despre anunțurile publicitare online. Compania americană este acuzată că impune condiții neloiale concurenților serviciului Facebook Marketplace care este disponibil în România din noiembrie 2017.

Facebook - MetaFoto: Rokas Tenys, Dreamstime.com

Marketplace este serviciul prin care userii pot vinde sau cumpăra diferite lucruri, în urma unor anunțuri, iar Comisia Europeană a constatat, cu titlu preliminar, că Facebook abuzează de poziția sa dominantă în multe țări, în domeniul anunțurilor.

Comisia spune că Facebook impune condiții comerciale care pun bețe în roate concurenților Marketplace. Sunt temeri și despre cum sunt folosite datele personale ale user-ilor.

Dacă ancheta va confirma concluziile preliminare, cea mai mare sancțiune poate fi o amendă ce poate ajunge la 10% din cifra anuală de afaceri.

Cei de la Meta (Facebook) spun că acuzațiile sunt nefondate și promit că vor colabora cu oficialii CE pentru a dovedi că practicile companiei sunt pro-consumator și pro-concurență.

Facebook Marketplace a fost lansat în octombrie 2016, iar în România este disponibil din noiembrie 2017.

Sursa foto: Dreamstime.com