Criza se simte in IT-ul romanesc pentru care urmatorii doi ani se anunta complicati. Tot mai multe proiecte sunt amanate, platile intre companii se fac cu intarziere, unele firme doresc sa fie cumparate doar pentru un euro, iar programatorii nu mai negociaza de pe pozitii de forta la angajare, spun reprezentantii Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS). IT-ul romanesc nu va mai avea cresterile de 25% din anii trecuti, insa per total nu va scadea, ci isi va diminua masiv cresterea, spun reprezentantii ANIS.

Ca efect al crizei se fac plati cu intarziere intre companii, se renegociaza scadenta si pana la urma banii ajung mai tarziu, fie din lipsa de cash, fie pur si simplu pentru ca unii patroni motiveaza ca e criza "Intram intr-o spirala, probabil ca in sase luni o sa ajungem toti sa avem datorii la toti", crede Radu Georgescu, presedinte GeCad si vicepresedinte ANIS.

El spune ca o serie de proiecte mari sunt amanate pentru zile mai bune si adauga ca a primit patru - cinci oferte de la companii de vanzare la doar un euro.

Avand mai putine comenzi, o serie de companii vor recurge la concedieri, spun reprezentantii ANIS. Insa, pe piata fortei de munca salariile se vor normaliza. Cei care doresc sa se angajeze nu vor mai negocia de pe pozitii de forta, angajatorii nu se vor mai vedea nevoiti sa le dea cat cer. "Nu vom mai vedea studenti care isi vor dubla salariul de la un an la altul (...) salariul va fi o masura a ceea ce ofera fiecare acelei companii" crede Florian Ivan, manager la Microsoft si membru in board-ul ANIS.

Si companiile gandesc astfel cand angajeaza, si angajatii incep sa se gandeasca mai mult in a-si construi o cariera, in loc sa priveasca doar beneficiile imediate aduse de un job. "Daca anul trecut se cautau angajati la numar, acum se are in vedere angajarea de seniori, mercenarii de anii trecuti care se mutau dintr-o firma in alta pentru 200 de euro in plus din sase in sase luni nu vor mai exista, s-a terminat acel model", crede Radu Georgescu de la GeCad.

Reprezentantii ANIS spun ca totusi, multe companii din alte sectoare nu isi vor diminua cheltuielile pentru IT fiindca vor dori sa-si optimizeze activitatea. Totusi, domeniul IT&C nu va mai creste cu 25% anual ci doar cu cateva procente, insa facilitatile fiscale acordate programatorilor trebuie pastrate, fiindca sunt cruciale.

"IT-ul romaneasc a crescut anual cu 25%, si asta nu datorita unui talent nativ romanesc, ci datorita unei conjuncturi economice favorabile si a unei fiscalitati care a permis aceasta crestere", e de parere Liviu Dragan, presedinte ANIS. Avantaje fiscale, precum scutirea de impozit pe salariile programatorilor, trebuie pastrate, fara ele industria s-ar prabusi, cred membrii ANIS care spun ca industria de IT&C a crescut mult peste media economiei si reprezinta un model in acest sens.

Cei de la ANIS spun ca facilitatile ar trebui extinse, si subliniaza ca scutirea de impozit pe salariu la programatori este o masura care a fost esentiala pentru o serie de companii straine ce au decis sa investeasca aici.