Cisco: Brazilia, pe primul loc in lume in topul tarilor din care s-a trimis cel mai mult spam in 2009
Volumul de spam la nivel mondial asteptat sa creasca cu 30-40% mai mult decat in 2009
Expertii Cisco estimeaza in 2010 volumul de spam va creste cu 30-40% peste valoarea din 2009, la nivel mondial. Datele companiei arata ca in in timp ce Statele Unite si alte tari cu economii puternice (cum ar fi cele din Uniunea Europeana) au inceput sa inchida sursele de spam pe teritoriul lor, introducerea conexiunilor la Internet de tip broadband in tarile in curs de dezvoltare (incluzand India si Vietnam) au facut din aceste tari o sursa de spam tot mai mare.
Drept urmare, Statele Unite au fost detronate de pe primul loc in clasamentul tarilor de unde s-a facut cel mai mult spam in 2009, acest loc revenind Braziliei.
Top 10 tari din care s-a facut cel mai mult spam in 2009
1. Brazilia - 7,7 trilioane (mesaje tip spam, crestere cu 192,6% fata de 2008)
2. SUA - 6,6 trilioane mesaje (-20,3%)
3. India - 3,6 trilioane mesaje (+130%)
4. Coreea de Sud - 3,1 trilioane mesaje (+81,2%)
5. Turcia - 2,6 trilioane mesaje (-31,3%)
6. Vietnam - 2,5 trilioane mesaje (+367,7%)
7. China - 2,4 trilioane mesaje (-24,3%)
8. Polonia - 2,4 trilioane mesaje (+43,4%)
9. Rusia - 2,3 trilioane mesaje (-38,2%)
10. Argentina - 1,5 trilioane mesaje (+16%)
Retelele sociale, noul teren al infractiunilor cibernetice
Raportul Cisco mai avertizeaza ca in 2009 retelele sociale au avut o dezvoltare exploziva, devenind astfel noul teren de actiune al infractorilor cibernetici, in conditiile in care membrii acestor site-uri au o incredere exagerata in alti membri ai comunitatilor lor si, adesea, nu isi iau masuri pentru a preveni raspandirea malware-ului si a virusilor de computer.
Cisco sustine ca in 2009 cea mai cunoscuta inovatie infractionala a fost Koobface, un vierme informatic care se autoregenereaza si a aparut pentru prima data pe Facebook in 2008, apoi pe Twitter in 2009. Koobface ademeneste utilizatorii sa excecute clic pe un link spre un clip video de pe YouTube, actiune care lanseaza viermele. Peste 3 milioane de computere au fost infectate de diferite variante ale acestui malware.
Pentru 2010, Cisco prevede o dezvoltare continua a retelelor sociale, in contextul in care tot mai multe organizatii realizeaza valoarea lor ca o necesitate absoluta in afaceri.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?