Romania s-a situat pe locul 10 in lume in topul tarilor din care se trimit cele mai multe mesaje spam, cu un procent de 2,7% din totalul de spam raspandit, in scadere fata de primele trei luni din acest an, cand tara noastra ocupa locul sapte, arata cel mai recent raport al producatorului de solutii de securitate Kaspersky Lab. Primele trei tari considerate principalele surse de spam in lume sunt Statele Unite ale Americii (15%), India (8,5%) si Vietnam (6,6%), care a luat locul Rusiei, aflate pe pozitia a treia in primele luni ale anului.

Tarile din care s-a trimis cel mai mult spam, trimestrul doi 2010Foto: Kaspersky

In mod neasteptat, Italia (3,3%) si Spania (2,8%) au intrat in topul primelor zece tari care distribuie mesaje nedorite, in primul trimestru al anului clasandu-se pe pozitiile 14, respectiv 15, se mentioneaza in raport. Volumul traficului spam in al doilea trimestru al acestui an a fost de 84,4% din totalul traficului de e-mail-uri.

Expertii Kaspersky Lab atentioneaza asupra volumului foarte mare de mesaje primite de utilizatori sub forma unor notificari "legitime" din partea retelelor de socializare. Prin accesarea link-urilor prezente in corpul mail-ului, destinatarul era directionat catre o pagina web infectata care descarca automat malware in computer.

"Pentru a legitima e-mail-urile trimise, infractorii cibernetici au folosit layout-uri ale unor site-uri precum Facebook, Twitter, Digg, Amazon, Windows Live, YouTube, Skype si Wikipedia", spun expertii Kaspersky.

In primele trei luni ale acestui an, potrivit datelor monitorizate de Kaspersky Lab, primele trei tari considerate principalele surse de spam in lume au fost Statele Unite ale Americii (16%), India (7%) si Rusia (6%). In acest clasament, Romania se situa in primul trimestru din 2010 pe locul sapte, cu un procent de 4% din totatul de spam raspandit.

De notat ca intr-un studiu recent realizat de compania de solutii de securitate Sophos, Romania ocupa in trimestrul al doilea din acest an locul al 12-lea la nivel mondial in topul tarilor care sunt surse de e-mail-uri spam. Datele monitorizate de aceeasi firma aratau ca acum un an tara noastra nu se gasea in topul primelor 12 tari din care se trimit cele mai multe mesaje de tip spam.