Microsoft va lansa noua varianta a venerabilului browser Internet Explorer in data de 14 martie, informeaza site-ul companiei. Versiunea cu numarul 9 promite imbunatatiri importante in ceea ce priveste performanta si securitatea, suport complet pentru standardul HTML 5 si mai multe imbunatatiri cosmetice. In acelasi timp, principalul rival, Mozilla Firefox, a intrat incepand de astazi in ultimul stadiu premergator lansarii finale a versiunii a patra.

Internet Explorer 9Foto: Microsoft

Internet Explorer 9 va aduce un design mai ergonomic decat variantele precedente, iar functionalitatea tab-urilor din browser va fi imbunatatita. La fel ca si Google Chrome, noul browser Microsoft va putea efectua cautari direct din bara de adrese, iar continutul multimedia va beneficia de accelerare video hardware pentru un uz mai redus al procesorului. Una dintre principalele cereri ale utilizatorilor, un manager pentru download-uri, va fi si ea integrata in noua versiune de Internet Explorer. Din pacate, varianta 9 a Internet Explorer nu va functiona si pe PC-urile care ruleaza Windows XP, fiind compatibila doar cu variantele Vista si 7 ale sistemului de operare produs de Microsoft.

La nivel Global, Internet Explorer este cel mai folosit browser, el fiind alegerea a 43,55% dintre utilizatorii de internet. In Europa IE a cazut pe locul 2 pentru prima data in decembrie 2010, dupa ce a fost depasit de Mozilla Firefox.

Browser-ul open-source produs de Mozilla a intrat astazi in ultima faza de testare inainte de lansarea finala. Firefox 4 Release Candidate vine dupa 14 versiune beta, destinate testarii noilor functionalitati, si aduce performante de cateva ori mai bune decat ultima versiune stabila, 3.6.12. Noua versiune de Firefox aduce o schimbare semnificativa a interfetei, un nou mod de organizare a tab-urilor si o serie lunga de imbunatatiri tehnice. Mozilla inca nu a anuntat o data finala de lansare pentru versiunea a patra de Firefox. Noul browser poate fi descarcat aici.