CE va investiga daca se respecta neutralitatea internetului in UE. In 2010, in Romania au existat cazuri de blocare a traficului VoIP

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 19 aprilie 2011, 19:24 Economie | IT


Neelie Kroes, vicepresedinte CE
Foto: AGERPRES
Comisia Europeana a solicitat o ancheta pentru verificarea respectarii principiului neutralitatii internetului in UE, astfel incat anumite tipuri de continut web sa nu fie tratate in mod preferential de furnizorii de internet. Investigatia va fi realizata de Organismului autoritatilor europene de reglementare in comunicatii electronice (OAREC) si rezultatele vor fi publicate pana la sfarsitul anului. Intr-un prim raport prezentat marti, se mentioneaza ca un sondaj OAREC efectuat la inceputul lui 2010 a identificat cazuri de blocare si taxare suplimentara in cazul serviciilor de telefonie prin internet (VoIP) din partea unor operatori de telefonie mobila din Austria, Germania, Italia, Olanda, Portugalia si Romania.

 • "Voi monitoriza indeaproape respectarea noilor norme ale UE, pentru a ma asigura ca acestea garanteaza un internet deschis. La sfarsitul anului 2011, voi da publicitatii rezultatele, semnaland orice eventuale cazuri de blocare (...) a anumitor tipuri de trafic. Daca nu voi fi multumita, nu voi ezita sa propun masuri mai stricte, eventual sub forma unor orientari sau chiar a unor masuri legislative cu caracter general, astfel incat consumatorii sa poata beneficia asa cum se cuvine de avantajele concurentei si de optiuni variate", a declarat marti Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene responsabil cu Agenda digitala.

Desi nu s-a stabilit o definitie a "neutralitatii internetului", incepand de la 25 mai 2011, autoritatile de reglementare in domeniul telecomunicatiilor din statele membre vor trebui sa promoveze, conform unor dispozitii legislative ale UE, capacitatea utilizatorilor de internet "de a accesa si distribui orice informatii sau utiliza aplicatii si servicii la alegerea acestora".

In linii mari este principiul potrivit caruia toate datele de pe internet trebuie tratate in mod egal, indiferent de sursa sau de destinatia lor, iar utilizatorii trebuie sa poata accesa continutul sau aplicatia pe care o doresc. Blocarea traficului pe internet poate insemna fie ingreunarea accesului la anumite website-uri sau servicii internet, fie restrictionarea acestuia.

Romania, printre tarile in care unii operatori mobili au blocat sau taxat suplimentar serviciile de telefonie prin internet VoIP

Un raport dat publicitatii marti de Comisia Europeana arata ca anumiti operatori de internet mobil blocheaza sau taxeaza suplimentar serviciile de telefonie prin internet (VoIP). Cazurile au fost depistate in urma unui sondaj efectuat la inceputul anului trecut de OAREC in Austria, Germania, Italia, Olanda, Portugalia si Romania.

"Desi de cele mai multe ori aceste situatii au fost rezolvate in mod voluntar, deseori in urma interventiei autoritatilor nationale de reglementare din statele membre, sunt necesare informatii mai precise pentru a putea distinge blocarea contractuala sau 'de facto' de cazul in care accesul la anumite servicii este supus unei tarifari suplimentare precum si pentru a determina masura extinderii - izolate sau generalizate - a practicilor de blocare constatate", se mai precizeaza in comunicatul CE.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1666 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  De exemplu, Vodafone (Miercuri, 20 aprilie 2011, 9:23)

  roro [anonim]

  PRIMUL FRICOS. VODAFONE:

  Pentru a efectua apeluri telefonice pe Internet este necesar sa activati optiunea Internet pe mobil Premium. Aceasta optiune pastreaza caracteristicile sesiunii sau ale abonamentului internet/email pe mobil pe care il detii. Costul lunar al optiunii este de 3,13 Eur (TVA inclus).
  • +1 (3 voturi)    
   Rusine Vodafone (Miercuri, 20 aprilie 2011, 11:48)

   AAA [anonim] i-a raspuns lui roro

   Corect! Mai mult decat atat, desi conform definitiilor in vigoare o convorbire intre 2 utilizatori Skype (de exemplu) nu poate fi considerata *apel telefonic", totusi o astfel de convorbire NU poate fi realizata prin Vodafone. Conversatia prin live IM se intrerupe dupa 20-30 sec.
   • -1 (3 voturi)    
    Explicatie (Miercuri, 20 aprilie 2011, 13:20)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui AAA

    Unul dintre motive este tehnic. Transmisia de voce in timp real pe internet presupune niste parametri tehnici deosebiti pentru conexiune (jitter foarte mic, delay sub 200ms, pierderi de pachete sub 0.1%). Asigurarea unor astfel de parametri de calitate presupune costuri suplimentare, pe care, de loc surprinzator, operatorii nu doresc sa si le asume pe gratis.

    Al doilea motiv este cel comercial, operatorul ofera servicii de voce, evident platite, cu care serviciile VoIP gratuite intra in concurenta neloiala. De ce neloiala? Pentru ca apelurile VoIP sunt oferite gratuit (sau aproape) de catre provideri, care-si permit acest lucru intrucat ei nu pun la dispozitie infrastructura, ci se foloseste infrastructura operatorului. Este absolut normal ca operatorul sa nu permita folosirea gratuita a propriei infrastructuri in dauna propriului profit.

    O sa spuneti abonamentul la serviciile IP este deja platit. Asa este, insa majoritatea serviciilor IP sunt best-effort, iar operatorii se bazeaza pe o distribuitie aleatoare a traficului atunci cand ofera abonamentul, iar reteaua e proiectata in consecinta.

    In schimb primesc trafic de voce cu volum constant, care risca sa afecteze calitatea serviciul pentru ceilalti utiliatori. De aceea, unii operatori permit trafic VoIP doar pe abonamente premium, care folosesc infrastructura special proiectata in acest scop, evident mai scumpa.

    Deci nu e vorba de cenzura ci de protectia propriei investitii si a profitului, insasi ratiunea de a fi a oricarei firme. E ca si cum as spune ca vreau sa merg pe autostrada dar fara sa platesc taxa, in loc sa merg pe drumuri secundare gratis.
    • +2 (4 voturi)    
     domnu' de la VDF (Miercuri, 20 aprilie 2011, 13:41)

     stan [anonim] i-a raspuns lui anonim

     iti atrag atentia ca folosirea VOIP nu presupune utilizarea gratuita a infrastructurii VDF intrucat utilizatorul plateste pentru traficul de date, trafic care este chiar consistent taxat. vrajeala aia cu best effort nu are nici o legatura cu realitatea, deoarece traficul facut de serviciile de mesagerie se inscrie intr-un pattern normal care ar putea fi realizat prin browsing sau youtube. dar banuiesc ca in curand o sa interziceti si aceste 2 servicii folosindu-va de aceleasi motive stupide. de fapt este vorba despre o dubla taxare - o data pentru trafic de internet si a 2-a pentru utilizarea serviciilor ge Skype.

     pt. utlizatorii finali, 2 cuvinte: portare fratilor!!!
     • -1 (3 voturi)    
      oare? (Miercuri, 20 aprilie 2011, 14:22)

      anonim [anonim] i-a raspuns lui stan

      Vorbesti in totala necunostinta de cauza. Traficul de voce pe internet inseamna flux constant cu rata in jur de 10kbps, care presupune parametri tehnici mentionati (de care sunt convins ca habar n-ai cu ce se mananca). Flux constant inseamna un procent constant in coada de pachete procesata de ruter, procent care-ti este alocat numai tie (dimensiunea pachetului e mai putin importanta aici).

      Traficul de date (browsing, messenger) genereaza distributii aleatoare, resursele retelei fiind folosite mai eficient - de aici pretul mai mic la consumator.

      Traficul video youtube, are pattern diferit, nefiind in timp real se accepta intarzieri de ordinul secundelor (sau chiar zecilor de secunde), iar impactul jitterului este nesemnificativ. In plus Google are servere de continut plasate strategic in retelele operatorilor astfel incat impactul sa fie minim.

      In concluzie, daca nu te pricepi mai bine taci.

      PS: nu lucrez la Vodafone, nu le iau apararea, dar le inteleg problemele.
      • +2 (4 voturi)    
       oare? (Miercuri, 20 aprilie 2011, 14:43)

       roro [anonim] i-a raspuns lui anonim

       In urma masuratorilor efectuate de auditorul independent P3 communications pentru cei mai importanti indicatori de retea, Vodafone a fost certificata drept cea mai performanta retea GSM/UMTS/CDMA din Romania pentru serviciile de date mobile.

       Nu inteleg in ce fel si cu ce probleme empatizezi cu Vodafone. Poti sa detaliezi, te rog?

       Orange nu are probleme similare? Sau sunt mai subtili?
       • -1 (3 voturi)    
        chiar asa (Miercuri, 20 aprilie 2011, 15:00)

        anonim [anonim] i-a raspuns lui roro

        1. Daca imi construiesc o retea performata o fac pentru ca vreau sa asigur calitate clientilor, sau pentru ca ma astept la cresteri de trafic. In niciun caz ca sa fie folosita pe gratis de catre alti provideri.

        2. Cand ceilalti provideri ofera un serviciu care imi face concurenta, deci ma confrunt cu scaderea veniturilor (paradoxal, eu pun la dispozitie infrastructura si tot eu pierd) normal ca nu-mi convine.

        3. Toti operatorii de telecomunicatii se confrunta cu aceasta problema. Unii o ignora (poti sa o consideri pierdere planificata, sau daca oferi voce gratuit nu esti foarte afectat), altii asteapta momentul potrivit, altii reactioneaza mai dur. Depinde de actionariat, de management, de strategia de piata, etc. Tu daca ai avea firma ta cum ai proceda?
        • +1 (1 vot)    
         for dummies (Miercuri, 20 aprilie 2011, 16:32)

         escu [anonim] i-a raspuns lui anonim

         argumentu 2 cu convorbirile il inteleg, desi nu sunt de acord si nu-mi convine ca vad in fiecare luna pe factura cat de scumpe sunt si ce "accize" platesc cand indraznesc sa vorbesc in alta retea sau din alta tara.

         ref la ideea de la 1 - "nu construiesc o retea performanta ca sa fie folosita gratis de alti provideri", e cam pentru dummies, sa fim sinceri.

         Ma intreb de ce nu-si pune problema cu atata aplomb si unu care construieste o retea performanta fixa? Acolo n-am vazut atatea lacrimi si precautii in oferte. O fi mai ieftin sa tragi fire in fiecare casa decat sa pui antene la intersectii? Spectru ptr antene mai e garla si se tot adauga, asa ca nici aicea nu-i limitare.
         • 0 (0 voturi)    
          hmm (Miercuri, 20 aprilie 2011, 17:22)

          anonim [anonim] i-a raspuns lui escu

          Atunci hai sa reformulam. Daca am o retea performanta vreau sa scot eu bani din ea. Si atunci rezerva pe care o am o folosesc pentru servicii premium. E mai bine asa?

          Crede-ma ca problema se pune si la retele fixe, dar de regula se alege varianta "do nothing". Uneori e mai ieftin sa accepti o oarecare pierdere decat sa consumi resurse ca sa o combati.

          Nu sunt specialist in antene, dar spectrul nu e deloc nelimitat, mai ales intr-un oras aglomerat ca Bucurestiul. In plus politica Vodafone e una foarte simpla, costuri mici, profit mare (de-asta nici macar nu sunt abonat la ei).
          • 0 (0 voturi)    
           ? (Miercuri, 20 aprilie 2011, 18:18)

           escu [anonim] i-a raspuns lui anonim

           pai e clar ca trebe s-o mulgi la maxim, investitia, reteaua, consumatorii, etc. nu e nimic rau in asta, din contra maximizeaza bunastarea.

           totusi, sunt 2 spiluri aicea
           1 - "mulsul" nu poate justifica incalcarea unor restrictii (in general impuse de state) precum impozitele, conectarea retelelor sau chiar neutralitatea internetului. Aceste restrictii nu se comenteaza, nu se negociaza, ci se aplica, vin la pachet cu "oportunitatea" de a investi. Cu siguranta ai scoate si mai multi bani din retea daca nu ti-ai conecta-o decat in cadrul grupului, ai reusi sa vinzi si mai multe cartele daca n-as putea suna deloc in 0744 , 0766 sau 0788, dar asta stim bine ca nu se poate si deci nu comentam. Discutiile au loc pentru ca neutralitatea asta nu e inca foarte clar delimitata.

           2 - daca de la inceput am fi platit 2 bani la fiecare cautare pe google, sau 1 ban ptr fiecare pagina de web incarcata, netul in 2011 ar fi aratat poate cum arata in 2000. De aceea, nu pot cumpara argumentu cu colorarea netului pe termen lung, ptr. profituri pe termen scurt.

           bucurestiu - nefiind specialist nici eu, nu cred totusi ca ce se poate in paris sau londra nu se poate in bucuresti. daca acolo merge net neutru la nivelurile lor de traficsi nu se inneaca reteaua, merge si la noi foarte bine. daca insa la bucuresti risca sa se innece reteaua, poate mai trebe investit, sau poate pretu de lista fara chitibusuri e prea mic.
        • +2 (2 voturi)    
         Esti in eroare! (Miercuri, 20 aprilie 2011, 16:56)

         qaz [anonim] i-a raspuns lui anonim

         1. NU iti folosesc alti provideri reteaua gratis. Ti-o folosesc ABONATII care iti platesc abonamentele sau extraoptiunile cu trafic inclus. Cand depasesc, platesc!

         2. In viziunea ta, toti cei care ofera servicii de voce (UPC, RDS, Romtelecom, Orange, Cosmote si inca vreo 40 de furnizori) ar trebui sa interzica accesul la IM?!?

         3. Operatorii ar trebui sa practice o concurenta loiala prin servicii. Vodafone foloseste o pozitie dominanta pe piata pentru a ingradi dreptul utilizatoriilor sai la anumite servicii. Skype nu face decat sa sunteze preturile exorbintante pt international. Pt convorbiri voce nationale nu prea renteaza. :)
         • 0 (0 voturi)    
          ... (Miercuri, 20 aprilie 2011, 17:57)

          anonim [anonim] i-a raspuns lui qaz

          1. Respectivii provideri beneficiaza implicit si fara costuri de infrastructura. Abonamentul abonatului poate sa includa sau nu clasa de trafic pentru transmisie de voce realtime.

          2. Confunzi IM cu VoIP. Faptul ca apar in aceeasi fereastra nu insemna ca e acelasi lucru.

          3. Nu ti se taie accesul la Skype, asta ar fi ilegal, ci ti se taie accesul la o anumita clasa de trafic.

          Ar putea la fel de bine sa faca pierdut fiecare al 100-lea pachet sau sa introduca un delay de 200ms si sa faca astfel convorbirea neinteligibila. Conform abonamentului de tip besteffort au acest drept.
      • +2 (2 voturi)    
       Anonimule de la VDF (Miercuri, 20 aprilie 2011, 15:53)

       Utilizator VDF [anonim] i-a raspuns lui anonim

       Ti-ai luat o prima grasa de Paste, nu?
       Te ascunzi in spatele unor afirmatii tehnice INCOMPLETE, doar-doar crezi ca ne ve imbrobodi...
       Tu crezi ca pe mine, ca utilizator al "celei mai bune retele din Romania", ma intereseaza bullshit-urile tale? Eu iti platesc un abonament de date si ma astept sa am parte de acces cat se poate de bun (adicatelea best-effort) la TOT internetul. Eu vreau sa folosesc Skype. De ce eu trebuie sa platesc suplimentar pt "calitatea serviciului" iar ala care se uita la filme pe youtube si care ocupa o largime de banda mult mai mare (voce+video) nu? Eu nu vreau youtube! Platesc mai putin?
       Pana la urma totul se rezuma la cantitatea de megi descarcata. Punct!
       • -2 (2 voturi)    
        sa crezi tu (Miercuri, 20 aprilie 2011, 16:24)

        anonim [anonim] i-a raspuns lui Utilizator VDF

        Ma faci sa rad. Asa ca fapt divers, exista mult mai multi parametri care se iau in calcul la proiectarea unei retele, volumul de trafic fiind doar unul dintre ele (si nu cel mai important).

        Numarul de pachete pe secunda este un parametru important (intr-o secunda poti sa ai 100 de pachete de 1k sau 10 pachete de 10k, acelasi volum, alta rata de pachete). In functie de asta se stabileste puterea procesorului si memoria ruterului.

        Distrubutia traficului e alt paramentru, determina gradul de concurenta si implicit probabilitatea de pierdere a pachetelor. Modelele de trafic folosite in proiectare sunt complet diferite pentru trafic prioritar in timp real (voce si videoconferinta) si trafic de date obisnuit (download si video youtube).

        Toleranta la pierderea de pachete, jitter, intarziere, e alt factor important. O retea se proiecteaza pentru un anumit volum (destul de mic) de trafic prioritar, iar restul trafic normal (asa cum intr-o intersectie nu pot avea toti prioritate). Acea rezerva pentru trafic prioritar este normal sa o aloc celor care platesc in plus.

        Am mai spus mai sus de ce youtube e mai eficient decat vocea, desi ca volum inseamna mult mai mult. In plus, nu face concurenta serviciilor mele. Iar best-effort nu inseamna "ce e mai bun" ci "fac tot posibilul".
        • +2 (2 voturi)    
         tehnicalitati (Miercuri, 20 aprilie 2011, 16:59)

         utilizator DIGI [anonim] i-a raspuns lui anonim

         ok draga,

         da atunci, daca distributia traficului, proprity, jitter, best-effort, pakets, real, loss, oibda, etc......conteza atata de mult ptr. ambalarea ofertei la consumator

         de ce nu ambalati oferta mai scump in orele de varf?
        • +2 (2 voturi)    
         nu prea citesti ce scriu, nu? (Miercuri, 20 aprilie 2011, 17:16)

         Utilizator VDF [anonim] i-a raspuns lui anonim

         NU ma intereseaza cum si in ce fel iti aranjezi tu reteaua. Cand mi-ai vandut abonamentul la internet, nu mi-ai zis nimic de prostiile astea.
         Azi imi zici ca nu-mi mai dai Skype decat pe bani suplimentari, maine o sa fie youtube, poimaine google si in cele din urma o sa-mi lasati doar accesul la minunatia aia de portal propriu al vostru si pentru restul trebuie sa platesc suplimentar. E corect?
         • 0 (0 voturi)    
          tu nu citesti (Miercuri, 20 aprilie 2011, 17:51)

          anonim [anonim] i-a raspuns lui Utilizator VDF

          Tu nu intelegi un lucru. Nu ti se cer bani ca sa folosesti Skype ci ca sa poti face trafic de voce real-time, adica o alta clasa de trafic. Nu platesti, nu ai acces cata vreme nu se incadreaza la clasa de trafic pentru care te-ai abonat.

          Crezi ca puteau face asta daca nu aveau acoperire legala? In cazul unui proces el vine cu expertii care demonstreaza ca e alta clasa de trafic neacoperita de contract. Tu cu ce vii?
          • 0 (0 voturi)    
           cred ca poate veni cu contractu (Miercuri, 20 aprilie 2011, 18:41)

           escu [anonim] i-a raspuns lui anonim

           interesanta si latura asta a discutiei.

           daca am semnat contract pe 2 ani ca mananc din orice restaurant din bucuresti contra 5 lei pe zi, nu te apuci la un moment dat sa-mi spui ca la capsa nu se poate. daca s-au scumpit meniurile, e un risc pe care ti l-ai asumat, si dupa 2 ani nu-mi mai reinnoiesti oferta.
          • 0 (0 voturi)    
           Esti indoctrinat! (Joi, 21 aprilie 2011, 11:06)

           Utilizator VDF [anonim] i-a raspuns lui anonim

           Nu prea intelegi ce se intampla in afara calculatorului, in lumea reala. Ti-a explicat mai sus escu cam cum vin chestiunile, dar nimic.
           Vino la mine, la agentia de inchirieri masini, o sa-ti dau o masina la un pret bun, te las sa o folosesti cu totul, mai putin frana. Pentru aia o sa-ti cer niste bani in plus, ca e alta "clasa". Sper ca ai prins analogia intre masina si internet si Skype. si frana - o parte importanta a masini si VoIP - o parte importanta a Skype.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by