Comisia Europeana a solicitat o ancheta pentru verificarea respectarii principiului neutralitatii internetului in UE, astfel incat anumite tipuri de continut web sa nu fie tratate in mod preferential de furnizorii de internet. Investigatia va fi realizata de Organismului autoritatilor europene de reglementare in comunicatii electronice (OAREC) si rezultatele vor fi publicate pana la sfarsitul anului. Intr-un prim raport prezentat marti, se mentioneaza ca un sondaj OAREC efectuat la inceputul lui 2010 a identificat cazuri de blocare si taxare suplimentara in cazul serviciilor de telefonie prin internet (VoIP) din partea unor operatori de telefonie mobila din Austria, Germania, Italia, Olanda, Portugalia si Romania.

Neelie Kroes, vicepresedinte CEFoto: AGERPRES
  • "Voi monitoriza indeaproape respectarea noilor norme ale UE, pentru a ma asigura ca acestea garanteaza un internet deschis. La sfarsitul anului 2011, voi da publicitatii rezultatele, semnaland orice eventuale cazuri de blocare (...) a anumitor tipuri de trafic. Daca nu voi fi multumita, nu voi ezita sa propun masuri mai stricte, eventual sub forma unor orientari sau chiar a unor masuri legislative cu caracter general, astfel incat consumatorii sa poata beneficia asa cum se cuvine de avantajele concurentei si de optiuni variate", a declarat marti Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene responsabil cu Agenda digitala.

Desi nu s-a stabilit o definitie a "neutralitatii internetului", incepand de la 25 mai 2011, autoritatile de reglementare in domeniul telecomunicatiilor din statele membre vor trebui sa promoveze, conform unor dispozitii legislative ale UE, capacitatea utilizatorilor de internet "de a accesa si distribui orice informatii sau utiliza aplicatii si servicii la alegerea acestora".

In linii mari este principiul potrivit caruia toate datele de pe internet trebuie tratate in mod egal, indiferent de sursa sau de destinatia lor, iar utilizatorii trebuie sa poata accesa continutul sau aplicatia pe care o doresc. Blocarea traficului pe internet poate insemna fie ingreunarea accesului la anumite website-uri sau servicii internet, fie restrictionarea acestuia.

Romania, printre tarile in care unii operatori mobili au blocat sau taxat suplimentar serviciile de telefonie prin internet VoIP

Un raport dat publicitatii marti de Comisia Europeana arata ca anumiti operatori de internet mobil blocheaza sau taxeaza suplimentar serviciile de telefonie prin internet (VoIP). Cazurile au fost depistate in urma unui sondaj efectuat la inceputul anului trecut de OAREC in Austria, Germania, Italia, Olanda, Portugalia si Romania.

"Desi de cele mai multe ori aceste situatii au fost rezolvate in mod voluntar, deseori in urma interventiei autoritatilor nationale de reglementare din statele membre, sunt necesare informatii mai precise pentru a putea distinge blocarea contractuala sau 'de facto' de cazul in care accesul la anumite servicii este supus unei tarifari suplimentare precum si pentru a determina masura extinderii - izolate sau generalizate - a practicilor de blocare constatate", se mai precizeaza in comunicatul CE.