Hackerul roman "TinKode", cel care a spart acum o luna serverele Agentiei Spatiale Europene, sustine ca a spart un server al Centrului de Zbor Spatial Goddard al NASA, obtinand acces la date confidentiale, potrivit Security News Daily. El spune ca "hacking-ul" e un hobby si nu vrea sa fure date confidentiale, ci doar sa expuna vulnerabilitatile de pe site-urile unor organizatii mari. "E un audit pe securitate, dar gratis", spune el.

Romanul, care isi spune TinKode, a postat pe Twitter anuntul: "NASA Goddard Space Flight Center — (Hacked) 1 Server Access."

Totodata, pe blogul sau, TinKode a postat o imagine despre care susţine că este a serverului FTP al centrului. Captura de ecran arata fisiere care par a avea legatura cu programul SERVIR al NASA, care foseste date de la sateliţi pentru misiuni de asistenţă în caz de dezastru, evaluarea riscurilor de sănătate, schimbări climatice şi problemele de biodiversitate, potrivit lui Paul Roberts de la compania Kaspersky Lab.

Rob Gutro, unul dintre oficialii de la centrul de zbor, a confirmat ca "a existat un atac al site-ului FTP", dar acest lucru s-ar fi intamplat in aprilie.

Anuntul lui TinKode vine la o luna dupa ce Agentia Spatiala Europeana a recunoscut ca mare parte dintre serverele sale au fost atacate de un hacker "priceput" din Romania, atacul insa a afectat in principal servere de e-mail, care erau dedicate transmiterii de informatii intre Agentie si partenerii sai.

Intr-un interviu pentru Network World, TinKode a declarat ca spargerea serverelor agentiilor spatiale este un hobby si ca "daca cineva vrea sa ma angajeze discutam, nicio problema".

"Nu fac lucruri rele. Gasesc informatia si o fac publica. Apoi le trimit un email pentru a-si repara problemele. Este ca un audit pe securitate, dar gratis", a spus el.